АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОПЪВАТ ПАЛАТКИ ПРЕД ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

 Протест на медицинските сестри
21.03.2019 / 09:35

Медицинските сестри ще протестират в четвъртък с палатки пред сградата на Министерство на здравеопазването, каза пред журналисти Мая Илиева, говорител на Инициативния комитет, организирал протеста, който се състоя преди 20 дни, след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Илиева посочи, че не вярват на обещанията на министър Ананиев за увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи. Медицинските сестри настояват за стартова заплата в размер на две минимални работни заплати за страната, за подобряване на условията на труд и възможност за кариерно израстване. По думите на Илиева има оказан натиск върху протестиращи медицински сестри и посочи за пример болница „Пирогов", както и лечебни заведения от Казанлък, Монтана и Пазарджик.

Министър Кирил Ананиев каза пред журналисти, че е предложил на протестиращите съвместно да изготвят методика за формиране и разпределение на средствата за възнагражденията им. Той цитира данни, според които заплатите в държавните и общинските болници показват сериозни различия, като в държавните лечебни заведения средната брутна заплата за медицинска сестра е 1470 лв. , а в общинските - 1040 лв.

По думите на министър Ананиев, няма нито една болница сред държавните и общинските, в която да има правила и ред при формирането на заплатите.

Очаква се съвместната работна група за изготвянето на методиката да започне работа следващата седмица, като след изготвянето ѝ, тя ще бъде представена пред МС.

Ананиев увери, че методиката ще бъде задължителна за държавните болници, а за общинските болници, зависи от решението на техния принципал. Ананиев допълни, че се предвижда държавата да заплаща стипендиите на специализантите по обща медицина и педиатрия.

Анализ за периода 2015-2017 г. показа, че в България има 420 медицински сестри на 100 хил. души население, което нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС. Съотношението в останалите членки на ЕС е 820 медицински сестри на 100 хил. души.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев