АГЕНЦИЯ СЛИВЕН - Адрес: Гр. Сливен, ул. "Ген. Драгомиров" № 4, вх. А, телефони за връзка: 044 580 132; 0886 43 89 12, e-mail: agency@sliven.net, e-mail: agencia_sliven@abv.bg

НАЙ - СТАРОТО ЗЛАТНО СЪКРОВИЩЕ В СВЕТА ЗАМИНА ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Варненското съкровище
22.05.2010 / 23:29

Най-старото известно златно съкровище в света, открито във Варненския некропол, гостува за първи път във Великобритания и е акцент в програмата на престижния оксфордски музей „Ашмолиан".

Сензационната експозиция бе официално открита на 20 май т.г. в рамките на изложбата „Изгубената цивилизация на Стара Европа", представяща над 250 артефакта от периода 5000 - 3500 г. пр. н.е., открити на територията на днешна България, Румъния и Молдова.

В обръщението си към многобройните гости в музея „Ашмолиан" посланик Любомир Кючуков изтъкна хилядолетната история и култура на България, пазещи следите на древни цивилизации и формиращи ценностните основи на днешна Европа. Той сподели радостта си, че откриването на изложбата е в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май.

В периода на експозицията - 20 май - 15 август, посетителите ще могат да присъстват на лекции на водещи британски учени и на тематични културни вечери за културно-историческото наследство и съвременните постижения в културата на България, Румъния и Молдова.

Сред акцентите в програмата е концертът на Лондонския български хор, чийто изпълнения на български народни песни спечелиха обичта и признанието на британската публика.

 

 

Още снимки от новината

Варненското съкровище
най-богатият гроб от Варненския некропол
Варненското съкровище

 

 
 

Copyright © 2008-2016 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев