АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪВ ФРАНЦИЯ АРЕСТУВАХА ЕДИН ОТ ЛИДЕРИТЕ НА "ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ"

Ерик Друе
03.01.2019 / 16:00

Тридесетгодишният Ерик Друе, който се наложи като един от лидерите на френското движение на "жълтите жилетки", е бил задържан снощи близо до парижкия булевард "Шан-з-Елизе" и е в предварителния арест за "организиране на демонстрация без предварително разрешение". Това съобщи днес в. "Фигаро", като се позова на парижката прокуратура. Предвиденото за това наказание е 6 месеца затвор и глоба от 7500 евро.

Според полицейски източник водачът на "жълтите жилетки" е бил задържан на път към "Шан-з-Елизе", където бил призовал свои симпатизанти да се съберат.

По-рано вчера следобед Друе, който е шофьор на камион, родом от Мелюн в департамента Сен е Марн, беше призовал във видеоклип във "Фейсбук" да се предприемат "действия" на прочутия парижки булевард. "Довечера няма да правим голяма акция, а ще раздрусаме общественото мнение. Не зная дали ще има кой да дойде с нас на "Шан-з-Елизе". Всички ще отидем там без жилетки", каза Друе.

Към 19 ч. снощи няколко десетки души се събраха пред закусвалнята на "Макдоналдс" на "Шан-з-Елизе", близо до Триумфалната арка, и очакваха Друе, съобщи "Фигаро", като цитира "Франс прес", че привържениците му са били без жилетки.

Парижката префектура съобщи, че освен Друе са били задържани и други "жълти жилетки" за установяване на самоличността им.

На 22 декември Друе беше задържан за организиране на демонстрация на "жълтите жилетки" и по-късно беше поставен в предварителен арест за "носене на забранено оръжие" - палка, и за "участие в група, която планирала извършване на насилие и вандализъм". Тогава Друе беше поставен под полицейски надзор и му беше забранено да носи оръжие, припомня "Фигаро".

Арестът на Друе предизвика остри реакции във Франция. Председателят на гражданското движение на "жълтите жилетки" Кемал Амриу осъди мярката като несъразмерна. Според него репресиите няма да запушат устата на протестиращите, а напротив - ще предизвикат обратен ефект.

Крайнодесният лидер на "Патриотите" Флориан Филипо обвини Макрон в авторитаризъм. "Изглежда, че във Франция, при режима на Макрон, е много по-безопасно да се разхождаш незаконно с два дипломатически паспорта, отколкото да протестираш за социалните си и демократични права", коментира той, намеквайки за последните скандали около бившия президентски охранител Александър Бенала, който продължил и след уволнението си да използва дипломатически паспорти при пътувания в чужбина с цел да се представя за длъжностно лице и да предлага услуги в качеството си на официален представител на Франция.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев