АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОКОЛО 200 РОМИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Ромски протест
14.01.2019 / 20:33

Навръх Банго Васил около 200 роми поискаха пред сградата на Министерския съвет оставката на военния министър Красимир Каракачанов. Недоволството им се породи от изказванията на Каракачанов след побоя над военен командос във Войводиново, за който бяха арестувани двама братя от местната ромска махала.

Тогава военният министър заяви, че „циганите в България са станали изключително нагли и търпимостта на българското общество се е изчерпала”. Междувременно пък в ромската махала в селото влязоха багери и събориха няколко незаконни постройки.

Въпреки първоначалните закани, че протестът днес ще събере около 100 хил. души, в крайна сметка на тротоара пред бившия Партиен дом се озоваха около 200 човека, повечето от ромски произход. Сред тях бе и бившият депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Основното искане на протестиращите беше оставка на военния министър Красимир Каракачанов.

Цитатът от Уикеда „Родино моя, ти си ваза, в която не цъфти омраза“ беше един от основните лозунги на днешния ромски протест.

„Тука сме днес специално за господин Каракачанов, който си направи своеволия да обижда, да насажда расова дискриминация и най-вече заради това, че заради двама души пострадаха много, много, много хора, които хал-хабер си нямаха за побоя във Войводиново. Този човек, който е слязъл във Войводиново, да не е слязъл специално да ги погали тия двама души. Той е слязъл, за да ги набие, само че са го надвили“, заявиха протестиращи.

Освен заради изказванията на Каракачанов, недоволството беше породено и от съборените незаконни постройки в с. Войводиново: „Нямат право да събарят зимно време къщи, да оставят деца на улицата в студа. Това никъде по света го няма.“

Протестиращите се заканиха и за нови, този път многохилядни демонстрации в близкия месец.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев