АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ГЛАСУВАТ СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА БРЕКЗИТ

Брекзит
15.01.2019 / 09:15

Британският парламент ще гласува тази вечер споразумението на премиера Тереза Мей с Европейския съюз за Брекзит. Според Би Би Си преобладават очакванията за поражение на Мей, тъй като против споразумението са и много от членовете на нейната Консервативна партия.

Британският премиер претърпя поражение в Камарата на лордовете, която прие предложение, предупреждаващо за опасността от Брекзит без сделка. Предложението бе на опозицията, която изразява съжаление за условията на постигнатата от правителството сделка и формата на бъдещите отношения с ЕС. Отправя се призив към депутатите от долната камара "решително да отхвърлят" възможността за излизане от Съюза без сделка.

Мей няма абсолютно мнозинство сред 650-те депутати, а малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която обикновено подкрепя правителството, е против тази сделка.

Премиерът се нуждае от 318 гласа, за да прокара споразумението, което постигна през ноември миналата година с лидерите на останалите 27 членки на Евросъюза.

Мей отложи парламентарното гласуване миналия месец, защото призна, че е на път да загуби вота и с това да се засили рискът от хаотично излизане от ЕС. На дебатите в парламента Мей отново призова депутатите да подкрепят нейната сделка за Брекзит: „Споразумението не е идеално, но е компромис. Когато се пишат учебниците по история, хората ще погледнат решението на парламента и ще попитат " Изпълнихме ли волята на народа от референдумада напуснем Евросъюза, опазихме ли икономиката, сигурността или обединението си или разочаровахме британския народ?".

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джеръми Корбин заяви: „В правителството цари объркване. Ако сделката на премиера бъде отхвърлена, ще бъде време за общи избори, за ново правителство“.

Ако загуби гласуването, Мей трябва да се яви пред парламента до три работни дни, за да представи какво смята да предприеме занапред. Засега няма отговор на нито един от основните въпроси - кога, как и дори дали ще има Брекзит.

По-рано от правителството заявиха, че ако предложението им бъде отхвърлено, Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 29 март без споразумение с останалите страни от блока.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев