АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВНАТА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ ПРЕЗИДЕНТСКОТО ВЕТО ВЪРХУ НПК

Народно събрание
16.01.2019 / 09:09

Депутатите от правната комисия отхвърлиха ветото на президента върху промените в Наказателно процесуалния кодекс (НПК). През декември Румен Радев блокира текстовете, които дават възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването при арест на пълнолетен и едно денонощие за дете до 18-годишна възраст. В подкрепа на ветото се обявиха депутати от БСП, според които промените създават предпоставка за опасна практика, която застрашава принципите на демокрацията.

През декември държавният глава наложи вето на промените в НПК с мотива, че без да е очертан кръга на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се създава възможност за засягане на гражданските права на задържаните, особено що се отнася до възможността арестувани непълнолетни да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа.

В тази връзка в подкрепа на ветото в правната комисия се изказа Валери Жаблянов от левицата. "Изказвам нашето дълбоко безпокойство, че не само тези промени, а поредица промени, които бяха предложение в новото законодателство, ограничават фундаментални човешки права в България. Често пъти в разрез с текстове в Конституцията", заяви той.

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов защити промените с аргумента, че те са вследствие една от европейските директиви в областта на наказателното право и ще бъдат прилагани само при изключителни обстоятелства.

Според депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов промените категорично не ограничават достъпа до правна защита, каквито аргументи се чуха по време на обществения дебат по темата. "Ние не сме нарушили правото на адвокатска защита. Правото на уведомяване не е изрично предвидено в Конституцията като защитено основно право", поясни Кирилов.

Още преди ветото върху поправките в НПК да бъде наложено и преодоляно за Дарик адвокатът по наказателно право Марин Марковски посочи опасните, според него, практики, които новите законови промени ще създадат.

"90% от хората нямат визитна картичка на адвокат в джоба си. Единственият начин да се свържат с адвокат е да се обадят на близките си и те ангажират адвокат, който да отиде. Защото няма разследващ полицай, оперативен работник, след като имаме полицейско задържане до 48 часа, който да даде на обвиняемия да се свърже с адвокат, при положение, че законът казва "ние преценяваме, е няма да ти дадем телефон", коментира адвокат Марковски.

Предстои текстовете да бъдат окончателно гласувани в пленарна зала, след което да влязат в сила.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев