АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАС ОКОНЧАТЕЛНО ОТМЕНИ ПРОМЕНИТЕ В ПЛАНА ЗА "ПИРИН"

ВАС
16.01.2019 / 22:28

13 месеца след решението на Министерския съвет, с което беше променен Планът за управление на Национален парк „Пирин“, петчленен състав на Върховния административен съд го отмени окончателно заради нарушени разпоредби от българското и международното право.

За да постановят решението си, върховните съдии Mилĸa Πaнчeвa, Haтaлия Mapчeвa, Pyмянa Πaпaзoвa, Гeopги Гeopгиeв и Toдop Toдopoв са анализирали българското и международното право, отнасящо се до защитените територии. Цитират се peшeния пo дeлa нa Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз, eвpoпeйcĸи диpeĸтиви и peшeния нa Koмитeтa зa cвeтoвнo нacлeдcтвo.

Отмяната на правителственото решение е и заради липсата на eĸoлoгичнa oцeнĸa и oцeнĸa зa cъвмecтимocт, както и на включването на обществеността при тяхното обсъждане. Върховните cъдии смятат, че измeнeниятa нa плaнa зa yпpaвлeниe нa „Πиpин” водят до включването на гoлeми плoщи oт нaциoнaлния пapĸ в зoнaтa зa тypизъм и зoнaтa нa cгpaдитe и cъopъжeниятa, а това - са категорични те, води до пpeĸpaтявaнe нa възмoжнocтите те да бъдaт изпoлзвaни пълнoцeннo зa oпaзвaнe нa биopaзнooбpaзиeтo.

От Министерството на околната среда и водите заявиха, че министър Нено Димов ще се съобрази с решението на Съда. И припомнят, че досега не са предприети никакви действия по устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от решението на Министерския съвет от декември 2017-а година. Тогава промените доведоха до протести на природозащитници. Те бяха заради съмнения, че промените отварят пътя за изграждането на нова кабинкова линия в защитената зона.

Ключов момент в решението на ВАС е тълкуването на текста от Закона за защитените територии, забраняващ строителството в националните паркове, освен на заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за управлението на парка. Магистратите са категорични, че допустим е единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. И понеже измененията на плана за управление на парк "Пирин" попадат в обхвата на няколко закона, според върховните съдии, министърът на околната среда е бил длъжен да извърши екологична оценка.

Отхвърлянето от Върховния административен съд на промените в плана на Национален парк "Пирин" предизвика коментар на бившия вицепремиер и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Той намекна, че въпросното решение е било взето под натиск:

"Трагичен ден за българската икономика и туризъм. Имам съмнение, че е станало под натиск, само това ще ви кажа", заяви Симеонов.

Природозащитниците приветстваха решението на Върховния административен съд. Андрей Ковачев от сдружение „За да остане природа в България“ изтъкна, че констатираните от магистратите нарушения са сред основните мотиви, станали причина за поредицата от протести, организирани от еколозите през изминалата година:

 

"Решението на съда описа всички наши протести. В този случай съдът заслужава нашата благодарност за добрата работа. Може би при такова сложно дело, 13 месеца не са толкова много, защото действително казусът беше много сложен и много натоварен с обществено противопоставяне, слава Богу, законът и общественият интерес успяха да надделеят".

Решението на ВАС ще предизвика икономически срив, който бизнесът в Банско и района определи като лавина. Според кмета Георги Икономов решението е било предопределено от бездействието на парламента по отношение на спорни законови текстове:

"Да се вземе ясно решение - на държавно ниво - ще го развиваме ли този зимен туризъм, или ще го спираме. Ние сме дотук с нашите искания. На нас остава да се съобразим с решението на съда и да си търсим алтернатива за развитието на курорта, което ще рече - лятото, с фестивалите". Той уточни, че световните спортни събития ще ги има, "както ги имаше, когато сме били с една кабинка".

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Икономов заяви, че чете решението „с огорчение“:

„Естествено е да бъде днес радостен ден за една малка групичка хора, които откровено не работят за интересите на България и за природата. Като не се построи втора кабинка какво ще се случи – още хиляди автомобили се качват в планината, които замърсяват стократно повече от една кабинка. Това те много добре го знаят. Защо не го говорят“.

Кметът изтъкна, че лифтовете в Банско започват да остаряват и, ако не се модернизират, след 20-30 години ще приличат на тези във Витоша:

„Ще започне едно задържане на туризма, не само в Банско, а говоря за целия зимен туризъм, защото в крайна сметка няма да има нормален и разумен инвеститор, които и да си помисли даже да инвестира в такава обстановка в зимния туризъм. За какво тогава говорим, че сме зимна дестинация“.

Всички други държави се модернизират в тази посока, каза кметът на Банско и даде за пример Андора, която има размери приблизително колкото община Банско, но прави инвестиции за над 40 милиона евро заради предстоящата Световна купа по ски. Нова кабинка в Банско би могла да разпредели по-равномерно туристите в курорта, категоричен е кметът. Според него, решението на ВАС ограничава ръста на курорта

„Не можем да постигнем нищо повече в от това което сте в момента - не можем да посрещнем нито като бройка повече туристи, нито като качество, защото инфраструктурата ни е такава“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев