АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И РУСИЯ ИЗЛИЗА ОТ ДОГОВОРА ЗА РАКЕТИТЕ С МАЛЪК И СРЕДЕН ОБСЕГ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин
02.02.2019 / 12:32

Президентът Владимир Путин заяви, че Русия прекратява участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, предаде ТАСС.

"Ще постъпим по следния начин: Нашият отговор ще бъде огледален. Американските партньори обявиха, че прекратяват участието си в договора, и ние го прекратяваме", каза Путин на среща с министрите на отбраната Сергей Шойгу и на външните работи Сергей Лавров.

Путин каза, че в Русия е започнала работа по създаване на нови оръжия заради аналогични действия на САЩ. Ще бъде започната разработка на хиперзвукова ракета със среден обсег и наземно базиране.

"Съгласен съм с предложенията на министерството на отбраната за започване на работа по "приземяване" на ракетите "Калибър" и откриване на ново направление - създаване на хиперзвукова ракета с наземно базиране, със среден обсег", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Ще почакаме докато нашите партньори узреят да водят с нас равноправен и съдържателен диалог по тази важна тематика и за нас, и за нашите партньори, и за целия свят", добави президентът на Руската федерация.

В петък американският държавен секретар Майк Помпео обяви излизането на Съединените щати от двустранното споразумение

Малко по-рано през деня днес Китай обяви, че е против едностранното изтегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег и призовава Москва и Вашингтон да уредят разногласията си чрез диалог, предаде ТАСС, цитирайки говорителя на китайското министерство на външните работи Гън Шуан.

"Китай е против денонсирането на договора от страна на Съединените щати. Призоваваме САЩ и Русия да решат разногласията си чрез конструктивен диалог", се казва в изявлението.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев