АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЪДЪТ ОПРАВДА ОГНЯН ДОНЕВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ

Огнян Донев
08.02.2019 / 12:18

Председателят на УС на "Софарма" и издател на Клуб Z Огнян Донев и съдружникът му Борис Борисов бяха напълно оневинени от Софийския градски съд по обвинението в укриване на данъци. Съдът отхвърли и гражданските искове на Министерството на финансите - съответно - над 62 млн. лв. за Донев и 7,5 млн. лв. срещу Борисов.

Двамата бяха подсъдими по чл. 255 от НК – за укриване на данъци, за 7 сделки с акции на „Софарма“ и в различни конфигурации между фирмите „Елфарма“, „Телсо“ АД, „Софстрой“, „София“ АД, „Телекомплект“ АД и „Финансово консултантска компания“ АД. Тъй като продажбите са станали на нерегулиран пазар, спорът беше кое подлежи на облагане като печалба. Пакетите акции са продавани по правилата с пряко договаряне между свързани лица по 1 лв. за брой и върху тази стойност е платен дължимият данък. А прокуратурата пресмята в различните случаи цени по малко над 9 лв. за акция – колкото смятат, че биха стрували на свободния пазар. Така, най-общо казано, вади числото „А“ от числото „Б“ и получената разлика я претендира като евентуална подлежаща на облагане печалба.

След делото днес Донев каза, че след 7 години ходене по мъките иска първо да си почине. Той обаче заяви, че делото няма да свърши скоро - визирайки следващите инстанции, а и "идеята на това дело е да не свърши скоро".

Той отказа да коментира дали прокурорските гонения срещу него са свързани с медиите му - преди Пресгрупа "168 часа", а днес - групата медии Клуб Z.

Донев обяви, че още преди години му е заявено, че понеже искал да става премиер на България, ще бъде спрян.

"Нямам и никога не съм имал такива намерения - аз съм доктор по икономика и мисля, че съм постигнал всичко", каза още Донев.

Прокуратурата обяви, че ще протестира оправдателната присъда.

Източник: clubz.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев