АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

И В КАНАДА МИНИСТРИ ПРИТИСКАТ ПРОКУРОР, ИСКАТ ОСТАВКАТА НА ТРЮДО

Джъстин Трюдо
28.02.2019 / 09:23

Опозицията в Канада поиска премиерът Джъстин Трюдо да подаде оставка, пише канадската Си Би Си. Бившият главен прокурор на Канада Джоди Уилсън-Рейболд каза, че й е бил оказван натиск да не разследва за корупция голямата строителна компания Лавален. Според Уилсън-Рейболд, цели 11 пъти с нея се свързали министри и други високопоставени служители, които намекнали или директно поискали да не води дело срещу Лавален.

Сред тях бил и премиера Джъстин Трюдо, който казал, че ако компанията пострада, много хора ще загубят работните си места. Трюдо я помолил "да помогне" за решаване на проблема.

"В продължение на 4 месеца, от септември до декември 2018 г., бях подложена на постоянен натиск от представители на правителството, които се опитваха да се намесят по политически причини в начина, по който си върша работата като главен прокурор на Канада", каза Джоди Уилсън-Рейболд, която беше повикана пред парламентарната комисия по правосъдие, за да даде обяснения по случая.

Уилсън-Рейболд каза, че Джъстин Трюдо й припомнил, че предстоят избори в провинция Квебек, а самата тя е от този изборен район. "Бях много изненадана", каза бившата прокурорка.

Джъстин Трюдо оспори казаното от Уилсън-Рейболд. "Убедено твърдя, както и преди, че аз и моят екип винаги сме действали професионално и уместно", каза Трюдо на пресконференция.

Лидерът на основната опозиционна партия поиска премиерът да подаде оставка, а Трюдо каза, че няма да го направи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев