АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРЕКЗИТ БЕЗ СДЕЛКА Е НЕВЪЗМОЖЕН

Брекзит
14.03.2019 / 09:53

Британските депутати ще гласуват по-късно днес дали да бъде поискано отлагане на Брекзит, пише Би Би Си. В поредица от вотове снощи, депутатите отхвърлиха варианта Великобритания да напусне Европейския съюз без сделка за условията на раздяла. В изненадващ за правителството на Тереза Мей ход, с 312 на 308 гласа, депутатите редактираха текста на предложеното изменение и гласуваха, че Брекзит без сделка е невъзможен, при каквито и да е обстоятелства.

Тереза Мей искаше вот, който да потвърди, че депутатите не искат излизане от ЕС на 29 март без сделка, като текстът се четеше така, че Брекзит без сделка оставаше възможен, но на друга дата. По-късно депутатите затвърдиха позицията си, като във втори вот гласуваха с мнозинство от 43-ма, че не може да има Брекзит без сделка с ЕС при никакви обстоятелства.

Всички тези гласувания бяха без обвързващ характер и нямат силата на закон. Така на 29 март Великобритания автоматично ще напусне Европейския съюз, като сделка за условията за напускане няма. За да се избегне тази ситуация, нежелана от всички страни, днес ще има гласуване, в което депутатите да решат дали отново да изпратят Тереза Мей в Европа, за да търси отлагане на Брекзит. Може да има малко удължаване на срока или много дълго такова. Това зависи от решението на депутатите дали все пак няма да подкрепят плана, който Тереза Мей договори с Брюксел и който вече два пъти беше отхвърлян от британския парламент с голямо мнозинство.

Срокът за това е 20 март, което означава, че до тази дата може да има трето гласуване на злополучния план на Тереза Мей. Ако отново не успее, Мей говори за отлагане на Брекзит до края на юни, като целта би била договаряне на нова сделка за раздялата.

Проблемите пред такъв вариант са два. Европейският съюз на няколко пъти обяви, че условията в договорената с Тереза Мей сделка са окончателни и не подлежат на промяна или допълнителни разяснения. Второ, ако Брекзит бъде отложен за края на юни, както предлага Тереза Мей, Великобритания ще трябва да проведе избори за Европейски парламент в края на май.

Ситуацията може да се промени, ако депутатите отново пренапишат текста на изменението, което ще гласуват днес и не се съобразят с датите, записани от Тереза Мей. Това е възможно, след като председателя на долната камара на парламента обяви, че внесените от правителството текстове подлежат на редакция преди финалния вот.

Говорител на Европейската комисия каза: "Има само два начина да се напусне Европейския съюз. Със сделка за условията на напускане или без сделка. Европейският съюз е подготвен и за двата. За да елиминираш варианта излизане без сделка, не е достатъчно да гласуваш срещу тази възможност - трябва да се съгласиш и на сделка. Вече договорихме такава с министър-председателя и сме готови да я подпишем".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев