АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОИ ИЗГОТВЯ АНАЛИЗ НА ОТРАЖЕНИЕТО НА НОВАТА ПЕНСИОННА ФОРМУЛА ВЪРХУ РАЗМЕРИТЕ НА ПЕНСИИТЕ

НОИ
19.03.2019 / 08:10

Националният осигурителен институт (НОИ) трябва да изготви в рамките на тази седмица подробен анализ за отражението на новата пенсионна формула върху размерите на пенсиите. Това обяви социалният министър Бисер Петков.

Първоначалните данни на НОИ сочат, че 37% от пенсионерите биха били ощетени и това създаде напрежение в обществото. Министър Петков обясни:

"Това, което НОИ оповести, е, че на база на симулация на пенсионери, които са се пенсионирали през 2017 година, ако от формулата бъдат извадени трите години след 1997-1998-1999 г., съответно за 37% от тях пенсията би била в по-малък размер, а за останалите би била в по-висок размер. Това, което е възложено да се направи, е един по-пълен анализ с колко съответно, в какви интервали може да се очаква увеличение или намаление на пенсията, и на база на този по-задълбочен анализ въпросът ще бъде обсъден".

Предварителните анализи, направени от Държавното обществено осигуряване, сочат, че влязлата в сила от началото на годината нова пенсионна формула, има неутрален ефект върху бюджета на НОИ. От там признават, че за една трета от потенциалните пенсионери през тази година индивидуалният коефициент ще бъде по-нисък, а за останалите над 67 на сто - ще отбележи ръст.

Според НОИ новата пенсионна формула с отпадането на годините от 1997 до 1999 година включително ще има по-скоро негативен ефект за една трета от потенциалните пенсионери през тази година. Това са лица, които в периода 1997-1998 година са се осигурявали за по-малък брой месеци, но на високи доходи. Средно техният индивидуален коефициент ще е с 8,3 процента по-нисък. За сметка на това обаче положителен ефект формулата дава при 56 процента от хората, които тази година ще придобият пенсионни права. За тях индивидуалният коефициент ще е по-висок средно с 4,3 на сто. За 12 процента от потенциалните пенсионери ефектът е неутрален - нито ръст, нито спад на индивидуалния коефициент. Прогнозите сочат, че се очаква в бъдеще делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев