АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

20 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ДЕСИСЛАВА ИВАНЧЕВА, ВРЪЩАТ Я В АРЕСТА

Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова
15.04.2019 / 22:30

Това реши състав на Специализирания наказателен съд с председател Иво Хинов ден след като изслуша финалните пледоарии по делото. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева бе призната за виновна на първа инстанция и осъдена на 20 години затвор, 10 хил. лв. глоба, конфискация на част от имуществото и забрана да заема публична ръководна длъжност за срок от 20 г. Заместникът й Биляна Петрова също получи присъда - 15 г. затвор, 15 хил. лв. глоба и забрана за 15 г. да заема публична длъжност и конфискация на имущество. Петко Дюлгеров е осъден на 12 г. затвор, 12 хил. лв. глоба и конфискация на имущество.

В неделя прокуратурата поиска ефективни присъди и наказания между 10 и 30 г. затвор, както и конфискация на цялото имущество за отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, обвинен като посредник в предаването на подкуп.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала общо 500 хил. евро от инвеститора Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 хил. евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева.

Точно преди година, на 17 април, Дюлгеров беше задържан с 14 хил. евро. Същият ден при зрелищна акция пред Министерството на спорта в София бяха арестувани Иванчева и Петрова като в колата, с която се движеха, бяха открити останалите пари.

От прокуратурата в неделя заявиха, че по безспорен начин е доказано обвинението срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Тримата представители на държавното обвинение се обосноваха със свидетелски показания, следите от белязаните пари и документи.

Обвинителите посочиха, че за да придвижи напред преписките, Иванчева искала дарения за детски площадки, за озеленяване на градинки, поставяне на пейки и др.

Посредник на предаването на подкупа бил Дюлгеров, който е водил няколко разговора с Александър Ваклин, твърдят от прокуратурата.

 

Възползвайки се от правото си на обяснения, Петко Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания и заяви, че е говорил под натиск.

 

Сред доказателствата на държавното обвинение са и белязаните пари, а според прокуратурата имало следи от веществото не само по ръцете на Иванчева, но и на много места в автомобила. Петрова "светнала" по деколтето и двете ръце. Според прокуратурата случаят е особено тежък, защото е свързан със злоупотреба със служебно положение.

Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова категорично отрекоха да са изнудвали някого или пък да са взимали подкуп. Те се заканиха, че ще заведат дело за клевета срещу заместник главния прокурор Иван Гешев, който по време на ареста им миналата година заемаше длъжността шеф на Специализираната прокуратура.

Наложеното наказание не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд в рамките на 15 дни. След като произнесе осъдителните присъди обаче, съдът наложи отново мерки "задържане под стража" за Иванчева и Петрова, които в края на декември бяха пуснати под домашен арест. Според магистратите двете подсъдими имат поддръжници, които могат да им помогнат да се укрият от правосъдието, ако са на свобода. Дюлгеров, който също досега беше под домашен арест, остава със същата мярка.

След като чуха присъдите, поддръжници на Иванчева, които бяха дошли в залата се нахвърлиха върху магистратите в съдебната зала - те отправяха срещу тях реплики като "Мръсна мафия, лъжци!", "Не сте достойни за този съд, изчезвайте!", "Господ ще ви даде наказанието, което заслужавате" и ги бутаха, съобщиха "24 часа" и bTV. Това бе прекратено от служители на съдебна охрана, които успяха да усмирят разбунтувалите се фенове на екскметицата, отвеждайки пиара й Петър Кърджилов.

“Не съм го очаквала и не мисля, че някой е очаквал такива тежки присъди“, каза пред БНР журналистката Мирела Веселинова. "Това е изключително необичайно, защото дори, ако прегледате присъдите за корупция от последните години, които са публикувани на сайта на ВКС, между 6 месеца и 5 години. Присъда от 20 години в последните 7 години е произнасяна само за убийство".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев