АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЧЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ

Смърт сред пчелите
16.04.2019 / 11:49

Колко голям е мащабът на загубите за пчеларите - след като кошерите в Добричко осъмнаха със 70% по-малко пчели и има ли връзка с високата смъртност в смолянско преди седмици? Темата в студиото на "България сутрин“ коментира председателят на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов.

"Смъртта сред пчелите е ежегодна и тя основно се дължи на неспазване на нормативната уредба. Почвата се третира с препарати, които съдържат много пестициди, за да се опази от вредители и диворастящи растения. Това е основната причина за смъртността сред пчелите", посочи експертът.

Той допълни, че част от тези пестициди отиват в кошерите, а след това и в хранителните продукти.

Михайлов сподели пред Bulgaria ON AIR, че въпреки това, пчелите през последните години са почти двойно повече от преди десет години, според агро статистическите данни. По думите му има едно преразпределение на пчеларите.

Относно загубите на продукция, които са претърпели пчеларите и могат ли да търсят правата, специалистът коментира така:

"Процедурата е съгласно нормативната уредба. Има два закона - законът за защита на растенията и законът за опазване на пчелите. В рамките на 24 часа след установяване на умрели пчели в кошерите може да се извика една постоянна комисия, която да издаде констативен протокол и да вземе проби".

Според него вината за смъртността на пчелите не трябва да се търси не у пчеларите, а у ползвателите на земите, които пръскат почвата.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев