АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЧЕН И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР: ВСИЧКИ ИЗКУСТВЕНИ ВОДОЕМИ СА ПОД НАБЛЮДЕНИЕ

Язовир
03.06.2019 / 17:51

Състоянието на язовирите в страната е нормално, заяви пред "Хоризонт" председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. Той увери, че всички изкуствени водоеми са под наблюдение:

Известни проблеми сме имали в язовир в Полковник Иваново, Добричко, където операторът е взел своевременно мерки и е спаднало нивото на язовира до кота преливник. Имаме известни проблеми и в язовир "Иваняне", водата е на 20 см под кота преливен ръб, в язовир "Душанци" в Родопско също прелива през преливник".

Голяма част от общинските язовири в България са в лошо техническо и опасно състояние и заради това в края на миналата година парламентът прие законодателни промени, с които се даде възможност на общините да прехвърлят водоемите, които не желаят да стопанисват на държавата. Те трябва да влязат в новосъздаденото държавно предприятие към Министерството на икономиката, което да се грижи за тях.

Областният управител на Ловеч Ваня Събчева поясни, че процедурата е в ход, а до окончателното прехвърляне на собствеността на тези язовири, контролът върху тяхната изправност остава задължение на общините. Ваня Събчева каза още, че заради очакваните интензивни валежи в края на миналата седмица е приключила проверката относно изправността и безопасността на потенциално опасните язовири, защитните съоръжения и речните корита в област Ловеч.

Девет месеца след като общините в Ямболска област предоставиха на държавата десетки язовири, продължават да се грижат за техническото им състояние със средства от общинските бюджети.

С решения на общинските съвети язовирите бяха предоставени на новосформираното Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. От своите 104 язовира община Тунджа реши да предаде 27, но и досега държавата не си ги е потърсила, посочи кметът Георги Георгиев: "Продължават да ни проверяват и за тях. Проверките са почти непрекъснато на всички изисквания, на които трябва да отговаря – стена, мокър, сух откос, преливник".

До момента нито една държавна институция не е информирала общините кога язовирите ще започнат да се стопанисват от държавата: "От както се е взело решението, никакво движение от страна на държавата. Кампании днес в една посока, утре в друга, после ги забравяме".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев