АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАТВАРЯТ СОФИЯ ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ

От 00.00 часа на 17 април до второ нареждане се преустановява влизането и излизането от София за всички превозни средства.
16.04.2020 / 23:40

Влизането и излизането с автомобили в София се забранява за неопределено време. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и на и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Заповедта на министъра на здравеопазването влиза в сила тази нощ точно в 00:00 часа до второ нареждане. Тя не важи за линейки, тирове и аварийни автомобили.

Затварянето на София за автомобилния трафик и невъзможност за напускането ѝ е одобрено от премиера Бойко Борисов. Това съобщи на извънреден брифинг в Министерския съвет тази вечер председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„Още от вчера се наблюдава тревожно нещо, масово напускане на София, която е основното огнище с най-много заразени с COVID-19. Те са разпръснати из цялата страна, това води до тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно в близката една седмица. Този процес продължава и затова с изключително безпокойство, защото до момента новите заразени днес са близо 40 до този момент, щабът предложи затварянето на София за автомобилен трафик. Премиерът прие и здравният министър ще издаде заповед. Тези два дни по толкова много случаи не са инцидент, а вече са тенденция“, каза генерал Мутафчийски.

„Полицаите бяха поставени на изключително унижение. Това не игра на котка и мишка. На какви ли не глупости се наслушахме тези дни.“, каза той. „Не знам тези, които са успели да заблудят служителите ни, как ще се върнат“, добави той. Маринов беше категоричен, че тези които са попълнили невалидни данни в декларациите си ще си понесат законовите последствия.

"Аз съм изключително разочарован от поведението на гражданите към полицията. Не може да се гаврим с техния труд, това не бива да се допуска в нито една държава", огорчен е вътрешният министър. По разпореждане на премиера в момента се правят разчети и допълнителни възнаграждения ще получат полицаите на терен и на първа линия, както и работещите в рискова среда, стана още ясно от думите на Маринов.

"Не вярвахме, че ще има такова неглижиране от страна на доста български граждани, в това число столичани. И в този дух наистина не дооценихме поведението на много граждани, които бих казал безцеремонно започнаха да напускат столицата", призна Кирил Ананиев.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев