АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИТАЙ РЕАГИРА ГНЕВНО НА НОВИТЕ ОБВИНЕНИЯ НА ТРЪМП: БЯГА ОТ ОТГОВОРНОСТ ЗА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРЕШКИ

говорителят на Министерството на външните работи на КНР Ген Шуан
28.04.2020 / 13:29

Китай обвини американските политици, че "говорят лъжи" за пандемията от коронавируса, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп загатна, че може да поиска обезщетения от Китай за епидемията, от която според официалните данни страната му е пострадала най-много, предават AFP и Агенция "Фокус".

"Те имат само една цел - да избегнат отговорността за своите собствени лоши възможности за превенция и контрол на епидемии, както и да пренасочват вниманието на обществото", заяви говорителят на Министерството на външните работи в Пекин Ген Шуан на пресконференция на 28 април, вторник.

В понеделник Доналд Тръмп загатна, че може да поиска обезщетения от Китай за разпространението на пандемията. Китай и САЩ периодично се сблъскват по отношение на мерките за борба с коронавируса и напрежението между тях е високо.

"Не сме доволни с цялата ситуация, защото можеше да бъде спряна още от зародиш. (...) Можеше да бъде спряна бързо и да не се разпространи по света", каза още президентът и допълни, че разполага с много опции да "държи отговорни" китайците.

След това той беше помолен да коментира анализ в германски вестник, в който се казва, че Берлин трябва да поиска от Китай да им изплатят 165 млрд. евро компенсации, заради икономическите щети, причинени от вируса.

Попитан дали би обмислил същия ход, Тръмп каза, че САЩ могат "да направят нещо много по-лесно от това" и допълни, че "все още не сме решили за окончателната стойност", вероятно на репарациите.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев