АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: КРИСТИН ЛАГАРД СЕ ЧУВСТВА СИГУРНА, ЗАЩОТО ИМА БЪЛГАРСКА БЦЖ ВАКСИНА

Министър-председателят Бойко Борисов беше на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести (
29.04.2020 / 12:42

Министър-председателят Бойко Борисов беше на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), където разговаря с управителя на държавната фирма „Бул Био” д-р Румен Кофинов. На срещата с експертите от центъра присъстваха и министрите на финансите и здравеопазването - Владислав Горанов и Кирил Ананиев. Тема на разговорите бяха БЦЖ ваксините.

"Като пожарникар едно време идвах тук на учения и знам, че санитарно-хигиенните условия са на най-високо ниво", каза Борисов за националния център.

„Професоре, хайде да те видим и теб с бяла престилка“, обърна се премиерът към директора на центъра проф. Тодор Кантарджиев.

Премиерът каза, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

От дружеството съобщиха, че са в стабилно финансово състояние но се нуждаят от средства по три проекта, единият от които е изработването на достатъчен брой БЦЖ ваксини.

„Има и реални възможности, както при всеки грип, да се елиминира имунитетът и ваксините, които се правят. При лош сценарий, ако се наложи преимунизация, с този капацитет, който имаме, няма да може да свършим работата. По-добре е да направим тази инвестиция и да си утроим капацитета”, обясни министър-председателят.

Борисов обяви, че на заседание на Министерския съвет е решено да бъдат отпуснати до 23 млн. лв за три проекта, свързани с производство на ваксини.

"22-23 млн, ще го обсъдим сега, но мисля, че всички станахме свидетели как един вирус, един микроб, могат да унищожат света буквално", каза той и допълни: "Ще използвам своето влияние върху финансовия министър за финансирането на тези три точки".

Кристин Лагард сподели, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина, заяви Борисов и сподели, че директорката на Европейската централна банка първа е повдигнала темата.

"На Министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки", обяви Борисов.

Премиерът коментира, че е дал задача на министъра на земеделието и храните Десислава Танева да се намерят най-добрите коне по втория проект на центъра – изработване на серум от конете.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев