АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

43-ТА ВЕЧЕР НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ

Протестът - 43 ден
20.08.2020 / 22:59

43-та вечер на протести в София срещу правителството и главния прокурор протича спокойно, предаде БНР.

Хората са по-малко в сравнение с предходни вечери. Техните искания остават същите - оставка на правителството, на главния прокурор, машинно и дистанционно гласуване, предсрочни избори и свикване на ВНС за промени в конституцията.

Продължават да са блокирани трите основни кръстовища в столицата.

Адвокат Хаджигенов посочи пред протестиращите:

"Тази вечер ще имаме нова цел. Ще обърнем внимание на министъра на "вътрешните болести", че работата му не е да бие хората зад колоните, а да опазва гражданите и тяхното имущество, а не политиците и корупцията".

Протестиращите посрещнаха с ръкопляскания информацията, че задържаният за нападението над колата на бул. "Ситняково“ в понеделник" е освободен под гаранция.

След думите на Хаджигенов шествието на протестиращите се насочи към сградата на Министерството на вътрешните работи, към която полетяха яйца, домати и тоалетна хартия.

Обстрелването на сградата минава под наслова "омлет по милиционерски".

По-рано през деня организаторите на протест т.н. “отровно трио“ публикуваха във Фейсбук отчет на събраните до момента пари в сметка с титуляр адв. Николай Хаджигенов, чрез която финансово да се подпомогне протеста.

Малко над 65 хиляди лева са събрани досега, като от тях са похарчени точно 17 570 лева.

С тези над 17 хиляди лева се твърди, че са били закупени палатки, тенти, спални чували, стикери, плакати, знамена, храна, вода, столове и маси.

Освен това част от парите са отишли за озвучаване, кабели, мегафони, транспорт и популяризация в интернет.

Какви са настроенията на хората преди началото на протеста:

“Искам да живея в нормална държава, България не е нормална държава, някаква сбъркана история е“.

“Това, в което живеем е абсурдно, защото от години се тъпчат правата на граждани. Никой не мисли за народа. Особено това правителство, особено тази прокуратура с главния прокурор, е една подигравка с демокрацията и с нас“.

Протестите продължават и в други градове в страната

Напрежение на протеста в Пловдив. Протестиращите се опитаха да преминат през булевард "Цар Борис III Обединител", който не е разрешен в маршрута им. Плътен полицейски кордон отказва да пусне шествието по булеварда.

След 21.00 часа протестиращите все пак успяха да излязат на булеварда и започнаха да се движат по платното. Движението по бул. "Цар Борис III Обединител" в момента е спряно.

Протестът премина през кръстовището на Чифте баня и се насочи към сградата на Международния панаир.

Недоволните спряха за кратко пред сградата на бившия партиен дом, където в момента се помещава по-голямата част от общинската администрация.

Множеството скандира гневно заради отхвърленото искане на протестиращите да преминат през ключовете пловдивски булеварди като всеки четвъртък.

От общината съобщиха, че уведомлението, което са получили от организаторите на протеста, не отговаря на предвидените в закона срокове и единствено разрешеният маршрут на протеста е по пешеходната зона на главната улица.

Протестиращите обаче твърдят, че са входирали уведомлението навреме и показаха документи.

В града за протеста тази вечер пристигна и Велислав Минеков от "Отровното трио".

Към сградата на кметската администрация полетяха и яйца.

И тази вечер десетки граждани се събраха пред сградата на Община Варна, за да протестират и да искат оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. След като по-рано днес бяха обявили, че намерението им е да блокират кръстовището в района на Централната поща в града, варненци изпълниха намерението си.

След като протестиращите се събраха, те тръгнаха на традиционното си шествие по бул. „Мария Луиза” в посока катедралата. И тази вечер начело на протеста бе огромно знаме, а хората скандираха „Оставка”. След като стигнаха катедралата, те се отправиха към пощата, където в непосредствена близост е сграда с лика на Веселин Марешки. Недоволните жители на града замерваха сградата с яйца и домати, скандирайки „Мафия”.

След това протестиращите се отправиха към Първо Районно управление на МВР. Целта беше да подарят на полицаите химикали и бели листи. Причината е, че преди няколко дни един от протестиращите в палатковия лагер бе нападнат и, отивайки в полицейското управление, му е било заявено, че не разполагат с листи и химикали, за да напише жалбата си.

Въпреки че дежурният полицай не прие „подаръка” на протестиращите, те обещаха, че ще го доставят по надлежния ред.

Около 30 души се събраха на протест в Бургас, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. Поредната вечер на протести отново премина спокойно. С викове "Оставка" събралите се пред сградата на Общината изразиха недоволството си от ситуацията в държавата и заявиха подкрепата си към протестиращите в столицата.

На място останаха около час, след което се отправиха на традиционното шествие по главната пешеходна улица "Богориди", като междувременно призоваваха и другите жители на града да се присъединят към протеста. След като достигнаха до терасата на Културен център "Морско казино", протестиращите престояха за кратко, а след това се върнаха обратно на площад "Атанас Сиреков".

Протестът отново бе придружен от полицейски екипи, които следяха за спазването на реда.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев