АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП ОБЯВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ВЪВ ВАШИНГТОН

Американският президент Доналд Тръмп
12.01.2021 / 12:57

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за осигуряване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари.

Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин.

По-рано ФБР предупреди, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на свои анонимни източници.

Американските власти решиха да започнат от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Дотогава разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Пентагонът обяви вчера, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия на 6 януари.

Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията. За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генерал Даниъл Хокансън, който отговаря за Националната гвардия в Министерството на отбраната.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев