АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИ ДЗИНПИН: КОНФРОНТАЦИЯТА МЕЖДУ КИТАЙ И САЩ Е КАТАСТРОФА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ

Президентът на КНР, Си Дзинпин и Джо Байдън
11.02.2021 / 11:11

Конфронтацията между Китай и САЩ е катастрофа както за тези две страни, така и за целия свят. Това заяви китайският президент Си Дзинпин в четвъртък в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, съобщава ТАСС. Си Дзинпин също призова Вашингтон да зачита ключовите интереси на КНР и да бъде предпазлив по въпросите на Тайван, автономния район Синдзян Уйгур и Хонконг.

Си Дзинпин: Конфронтацията между Китай и САЩ е катастрофа за целия свят

„Китайско-американското сътрудничество може да доведе до много важни събития, които ще бъдат от полза както за двете страни, така и за целия свят“, каза китайският лидер, цитиран от Централната телевизия на Китай. „Конфронтацията между Китай и САЩ несъмнено е катастрофа както за двете страни, така и за целия свят“, подчерта Си Дзинпин.

Според него сътрудничеството между Китай и САЩ ще бъде от полза и за двете страни, а борбата ще навреди и на двете. Си Дзинпин отбеляза, че китайско-американските отношения в момента са на важен етап. Както той посочи, насърчаването на здравословното и стабилно развитие на китайско-американските отношения е общо очакване както за народите на двете страни, така и за цялата международна общност.

Той посочи, че Китай и САЩ трябва да съдействат за глобалната борба срещу пандемията, възстановяването на световната икономика и да поддържат регионалния мир и стабилност. "В настоящата ситуация на пълна несигурност Китай и САЩ, като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, носят специални международни отговорности и задължения. Страните трябва да следват тенденциите на времето, заедно да осигурят мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, по целия свят", - обобщи Си Дзинпин.

"Въпросите, свързани с Тайван, Хонконг и Синцзян, са вътрешни работи на Китай, свързани със суверенитета и териториалната цялост на страната. САЩ трябва да зачитат ключовите интереси на Китай и да действат с повишено внимание", каза президентът на КНР.

https://glasove.com

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев