АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ НА ЗАВЕДЕНИЯТА НАСТОЯВАТ ЗА СТРОГА КАРАНТИНА, ЗАПЛАШВАТ С МАСОВ ПРОТЕСТ

Затворено заведение
17.03.2021 / 19:39

Сдружението на заведенията и Българската асоциация на заведенията настояват за въвеждане на строга и всеобхватна двуседмична карантина. Идеята за частично двуседмично затваряне няма да доведе до резултат, се казва в позиция на двете браншови организации.

Само пълен локдаун, с изключение на обектите и институциите от първа необходимост може да помогне за овладяването на пандемията, смятат от бранша.

От двете организации не са съгласни, че епидемията у нас се управлява най-добре и призовават за разпределянето на икономическата тежест от затварянето между всички.

„Така не ни доказаха и не ни показаха, че ние сме виновни, за да затварят първо нас и последно нас да отварят. Защо не затворят големите хипермаркети. Там по ли не е опасно? Искат да ни кажат, че там се спазват всички мерки, защото хората ходят с маски, защото има дезинфектанти. И нашият персонал също е с маски, дезинфектанти има навсякъде, проверяват ни денонощно, имаме вентилация, имаме 50 процента капацитет, имаме отстояние от масите. Толкова ограничения няма в нито един друг бранш“, каза Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията. И предупреждава от името на бранша, че ако отново собствениците на заведенията понесат тежестта на кризата, ще бъдат принудени да организират масов протест.

В интервю за предаването „Нещо повече“ Ричард Алибегов, председател на Българската асоциацията на заведенията, заяви:

„Няма установено огнище на разпространение в заведение или във фитнес. Знае се, че децата разпространяват заболяването. Ако ситуацията е толкова тревожна, защо се обръщаме към сектор, който работи от две седмици. И лекарите казаха, че нямаме общо с числата... Ако ще се борим с пандемия, да се борим с пандемия. Ние сме единственият сектор, който работи с рестрикции“.

От Българската асоциацията на заведенията обвиняват за хаоса с мерките Националния оперативен щаб и здравния министър.

„Не харесваме начина, по който здравните власти се справят с пандемията. Не се гледа обективно на нещата... Тук става дума за живота на стотици хиляди души, семейства. Пряко и косвено са засегнати близо 500 000 души. Хората бягат от този сектор. Ще дойде момент да ни се позволи да работим, но няма да има хора, които да наемем“, допълни Алибегов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев