АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ОТХВЪРЛИ ПРЕПОРЪКИТЕ ЗА ПОЛА, СЪЖИТЕЛСТВАТА И ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ

Министерски съвет
23.03.2021 / 18:37

Българското правителство отхвърли препоръките на страните членки на Съвета за правата на човека към ООН насочени към ратифицирането на Истанбулската конвенция, узаконяването на фактическото съжителство и приемането на пол и полова идентичност, различни от биологичните, отправени към страната ни в доклад в края на миналата година.

В отговора на страната ни се посочва, че съгласно Решение на Конституционния съд от 13/27.07.2018 г. България не е в състояние да ратифицира Истанбулската конвенция, като това не подкопава ангажимента на държавата за борба с всички форми на насилие, включително домашното насилие.

Относно препоръките за узаконяване на гражданските и еднополови съюзи правителството посочва, че “съгласно чл. 46, параграф 1 от Конституцията на Република България само гражданският брак се счита за законен. България няма непосредствени планове за въвеждане на ново законодателство относно гражданските партньорства.”

В отговора на страната ни се посочва, че “Във всички разпоредби и във връзка с всички препоръки, където се използват термините „пол” и / или „полова идентичност”, България разглежда терминологията в светлината на бинарния модел на половете, заложен в Конституцията на Република България, където физическите атрибути са неделимо свързани със социалните конструкции.”

До няколко месеца Съдът на ЕС предстои да вземе решение дали и в каква степен Съветът може да реши присъединяването на страните членки на ЕС към Истанбулската конвенция, дори когато не всички са съгласни.

На публично изслушване пред Съда на ЕС по повод същото дело, през октомрви м.г. представителят на Съвета казва, че нито една държава не е информирала Съвета за категоричната си невъзможност да ратифицира конвенцията и бъде направено, то те ще трябва да спрат участието.*

Ако Европейският съюз ратифицира Истанбулската конвенция България ще трябва да въведе и да работи с определението за пол, като социална конструкция, и полова идентичност, различна от биологичната в сферите на: даване на убежище, задържане и съдебно сътрудничество, като ще бъде подложена на строг контрол по отношение на нейното прилагане.

В тази връзка се възобновява събирането на подписи на искането управляващите да заявят ясно позицията си и оттеглят подписа на страната ни от Истанбулската конвенция в петицията на: https://civilactionbg.com/поискай-българия-да-оттегли-подписа-с/

За последствията от ратификацията на Истанбулската конвенция в Европа вижте: https://www.sva.bg/105310861074108010851080/5821721

* На публично изслушване пред Съда на ЕС на 6.10.2020г. по повод Истанбулската конвенция представителят на Съвета казва: „Има държави-членки, които имат конституционни резерви, основани на дълбоко и легитимно взето решение… Нито една от тези държави не е информирала Съвета, че е невъзможно да се ратифицира Конвенцията. Това е МНОГО ВАЖНО. Ако ни информират за категорична невъзможност за ратифициране на конвенцията, тогава ще трябва да спрем участието. С Истанбулската конвенция все още не сме там.”

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев