АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УЧЕНИ: МАЛКО ВЕРОЯТНО Е COVID-19 ДА Е ИЗПУСНАТ ОТ ЛАБОРАТОРИЯ

 Екипът на СЗО при пристигането в Ухан през февруари т.г.
29.03.2021 / 18:53

Коронавирусът, причиняващ Covid-19, с много голяма вероятност се е появил при прилепите и е достигнал човека чрез междинно животно.

Това е най-вероятният произход на пандемията според доклад на Световната здравна организация, подготвен след разследване в китайския град Ухан.

Ръководителят на СЗО обаче уточни, че заключенията в доклада не са категорични.

Заключенията гласят, че вероятно до много вероятно SARS-2 коронавирусът да е възникнал в прилепите, след което да е достигнал до човека посредством още едно животно.

Съгласно тази хипотеза в това липсващо звено - норка, язовец, заек или мравояд, коронавирусът е мутирал до формата, засечена в Ухан. Според учените е възможно и вирусът да е бил прехвърлен директно от прилеп към човека, а също така и да се е появил извън Китай и да е бил пренесен там чрез замразена храна.

Съгласно доклада разпространението на Covid-19 вероятно е започнало няколко месеца преди първоначалното му засичане.

Учените призовават за изследване за антитела на банки с кръв, извлечена от хора в Ухан най-рано през септември 2019-а. Именно от Ухан в края на 2019 г. се появиха първите съобщения за „мистериозна пневмония“.

Като изключително невероятна е определена хипотезата, че вирусът е лабораторна разработка.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гибрайесос обаче изтъкна, че докладът не е достигнал до категорични факти:

„Засега всички хипотези остават възможни. Ще са ни нужни допълнителни изследвания“.

Докладът на Световната здравна организация, подготвен от 17 международни и 17 китайски учени, е дългоочакван, но достоверността на заключенията в него беше предварително оспорвана.

Екипът на организацията срещна редица трудности при влизането си в Китай и работата успя да започне едва през януари - година след началото на епидемията в азиатската страна.

Вчера американският държавен секретар Антъни Блинкън изтъкна, че Съединените щати имат притеснения относно методологията и че китайското правителство „изглежда е помогнало за написването на доклада“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев