АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ СЕ ОТКАЗАХА ОТ ИЗСЛУШВАНЕТО НА БОРИСОВ

 Редовно заседание на НС, 21 април 2021 г.
21.04.2021 / 11:06

Първа точка в днешното заседание на депутатите беше изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Председателката на парламента Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред след заседание на председателския съвет тази сутрин. Предложението беше гласувано в зала и одобрено. Депутатите преминаха към втората точка - изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за държавната хазна.

Партия ГЕРБ е събрала нужните подписи и внася искане в парламента да се състави анкетна комисия, която да разследва сарая на Доган в парка Росенец. Това съобщи от парламентарната трибуна депутатът Тома Биков. Така ГЕРБ изпревари депутатите от Демократична България, които бяха заявили подобно намерение. Биков дори ги покани да се присъединят към искането на ГЕРБ, защото явно не могат да съберат необходимите 48 подписа.

Детрониране на ГЕРБ от властта - това е промяната, няма друга. Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев в декларация от името на група, предаде Агенция "Фокус". По думите му това е ясно изразена позиция не в кулоарите и не в кулисите.

"Тук се поставя въпросът за новото мнозинство в парламента, въпросът за задкулисието, за вота на избирателите, за идеологията. Ние от ДПС много лесно ще отговорим на този тон и на тези въпроси. Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията искаме демокрация. Отпреди 10 ноември нашите корени, нашите родители, нашите предци са се борили за това. Някои от тях са още живи.

Второ, веднага след промените ДПС винаги е следвала една много ясна принципна позиция - НАТО и след това ЕС. Никога не е изневерявала на тази позиция. ДПС винаги е показвало ясно каква линия на политика следва. Това го правим и в предното, и в по-предното, и в сегашното Народно събрание", каза още Йордан Цонев.

Той обърна внимание, че веднага след изборите, още в изборната нощ Мустафа Карадайъ е казал, че ДПС разчита вота на избирателите като категорично заявление за промяна.

Водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!".

Това попита заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Тома Биков в декларация на групата, прочетена от парламентарната трибуна.

"В петък беше утвърдено ядрото на новото парламентарно мнозинство, което се очерта с избора за председател на 45-ото Народно събрание. В това ново мнозинство влизат парламентарните групи на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". То функционира целенасочено и организирано не на база на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия. Няма да се фокусираме върху думите на представителите на тези формации, а върху делата им", заяви още Тома Биков.

Той припомни, че по време на петъчното заседание новото мнозинство е избрало председатели на трите най-важни комисии в парламента. Той поясни, че Георги Ганев е бил избран за председател на Бюджетна комисия с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън" и от ДПС.

"Въздържали се" бяхме 66 депутати от ГЕРБ - СДС и 38 депутати от БСП. Изводът от този резултат е само един - Без подкрепата на ДПС г-н Георги Ганев нямаше да бъде избран за председател на Бюджетната комисия. Далеч сме от илюзията са плод на спонтанен ентусиазъм сред депутатите на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън". Не вярваме, че кандидатурите на партиите от протеста са били подкрепени от ДПС, защото са били единствените безспорни", каза още Тома Биков.

Той заяви, че безспорна е била кандидатурата на проф. Григор Горчев за председател на Здравна комисия.

"Ние вярваме на политическите факти, а не на вашите обяснения. Политическите факти дотук са симпоматични за начина, по който се готвите да управлявате страната и повдигат редица въпроси. Например кога и на каква цена се разбрахте за подкрепа на ДПС? Каква е общата идейна база на "Има такъв народ" и "Демократична България", че така лесно се подкрепиха едни други, за да заемат най-важните позиции в парламента. Къде бяха проведени тези преговори. Защо всички вкупом се отметнахте от предизборните си обещания за прозрачност и публичност на всяко ваше политическо действие. Липсата на отговор на тези важни въпроси води към поредица други още по-важни въпроси като например водят ли се задкулисни преговори за съставяне на правителство с мандата на "Има такъв народ" и с подкрепата на "Демократична България", ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" Кои са преговарящите", каза още Тома Биков.

Тома Биков попита да не би да се узрели за идеята на Мустафа Карадайъ, който от няколко години предлага програмно правителство. "През последните 30 години ние помним 2 такива правителства - това на Любен Беров и това на Пламен Орешарски. Помним как завършиха тези две управления", подчерта още Биков.

Той обяви, че макар и спечелила изборите ГЕРБ ще остане опозиция.

"Срещу нас стоят загубата, лъжата и омразата. Затова сме уверени, че ще спечелим и тази битка, чийто изход още днес изглежда предизвестен. Предупреждаваме ви, че политическата цена, която предстои да платите, за това че излъгахте собствените си избиратели, ще бъде непосилна за повечето от вас", каза още Биков.

Корнелия Нинова: Докато в НС тече безсмислен спор, Борисов превзе енергетиката и земеделието

Докато в парламента тече безсмислен спор, Борисов се окопава и новите партии ще го върнат обратно с пълна сила. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група и в обръщение към "Има такъв народ" и портестните партии, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Уважаеми български граждани, промяната започна след изборите на 4 април, но в никакъв случай не е завършила и не е направена. В тази сложна ситуация, в която се намираме, позицията на БСП е най-лесна, ясна, принципна и последователна. Четири години пет пъти вот на недоверие срещу правителството на Борисов, напускане на парламента заради погазване на демокрацията и парламентаризма, 1323 законопроекта - алтернативни на политиките на ГЕРБ - са факти, които не могат да бъдат пренебрегнати. Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно, са безпочвени", каза Нинова.

Според нея сега има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии.

"Уважаеми колеги от новите политически субекти, за нас политиката на ГЕРБ оттук нататък е да създава хаос, нестабилност и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации, които включително и тук ви устройват. Поведението на Борисов е ясно - той също е традиционно последователен. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически субекти не могат сами. Не ви стигат гласове. В същото време нападате БСП и отказвате протегната ръка от БСП, защото смятате, че ние сме партия на статуквото. Очевидна липса на политическа мъдрост в този момент, проявявате. Ние никога не сме се месили в поведението на дурги партии, не сме давали съвети, но тъй като сега всички поред ни предизвикахте, ще си кажем мнението. Първо, още в 44-ото Народно събрание заявихме - "Обединени патриоти" са явният партньор на ГЕРБ, скрито управляващият партньор е ДПС. ДПС днес заявяват - няма да управляваме с ГЕРБ и няма да подкрепяме и БСП, защото са партии загубили изборите. Те управляваха и с ГЕРБ, и с БСП. Понеслите негативите от това са ГЕРБ и БСП, а сега тръгват да управляват с вас. Помислете си какво ви чака. Уважаеми колеги от ДПС - не, като дърпате за опашката, ще си получите истината", каза още Нинова.

По думите й докато тече този безсмислен спор, Борисов се окопава и новите партии ще го върнат обратно с пълна сила.

"Казвате, че искаме всички елиминирането на ГЕРБ. Добре - думи, думи, зад които не стои нито едно конкретно действие. Недейте да твърдите, че БСП иска да разбие анти-ГЕРБ мнозинството. БСП просто действа, не говори. Отхъврихте предложението ни за мораториум, ваша воля. В понеделник подмениха цялата енергетика", каза още Корнелия Нинова.

Тя попита защо днес няма да се гледа мораториума върху някои решения на Министерския съвет в оставка.

"Дълго ще говорим по Изборния кодекс, дълго ще правим комисия по ревизията. Ще направим комисия за "Росенец". Добре, действия трябват, хора. Той ни се подиграва в момента. Той си действа, докато вие си чешете езиците", подчерта още лидерът на БСП. Нинова обърна внимание, че предложенията на социалистите са на масата.

"Пет пъти абсолютно добронамерено ви подадохме ръка без да искаме нищо. Не искаме постове, не искаме министри. Не ви искаме нищо - искаме не просто този модел да бъде пропукан, а да бъде отстранен и да няма възможност да се върне. Не приемате това предложение - ваша си работа. Ние принципно, последователно, ясно и категорично продължаваме по този път", подчерта още Нинова.

Източник: "Епицентър"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев