АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: ВИЦЕПРЕМИЕРИТЕ ЩЕ СА ЧЕТИРИМА, ЩЕ ИМА ДВЕ НОВИ МИНИСТЕРСТВА

Кирил Петков
06.12.2021 / 10:45

Вицепремиерите ще са четирима, ще има две нови министерства.

Това обяви бъдещият премиер Кирил Петков след консултациите за съставяне на правителство при президента Радев.

Министерствто на икономиката ще бъде разделено на две - министерство на иновации и растежа и министерство на държавните предприятия.

„Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства. Снощи в полунощ изпратихме коалиционното споразумение на нашите партньори, в което направихме предложение за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговор дали имат същите виждания като нас. Това, което постигаме, е добра комуникация и добра дисциплина. Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание", поясни Кирил Петков.

И допълни, че със сигурност мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица. Това обаче зависело от коалиционните партньори и одобрението на споразумението.

По думите му най-важното е новата структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща.

„Гледаме най-функционално как да се разпределят нещата. Не е било функция толкова много само на партийни разпределения“, каза Петков.

Той заяви, че до 24 часа ще стане ясно коя партия колко министерски кресла ще има и разясни пред медиите, че с коалиционните партньори нямат червени линии, а различни гледни точки, които се надяват да изгладят в близките дни.

Работим много интензивно. Много е хубаво, когато има смисъл в тези споразумения, има много политики. Махнали сме тази формалност на срещите, тъй ка ние непрекъснато си говорим и сме готови да отидем при всеки един от партньорите ни за дискусия. Снощи изпратихме коалиционното споразумение на нашите партньори, в което направихме предложения за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговор от тях дали имат същите виждания като нас. Това, което постигаме до този момент, е да имаме много добра комуникация и добра дисциплина, обясни Петков.

По думите му Министерството на икономиката ще бъде разделено на две и така ще има Министерство на иновациите и растежа и Министерство на държавните предприятия. По този начин Петков посочи, че се цели постигането на по-голяма ефективност.

На въпрос кога ще бъде подписано коалиционното споразумение Кирил Петков отвърна, че това зависи от коалиционните партньори.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев