АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПРАВЕДЛИВОСТТА НЕ Е ВЪЗТЪРЖЕСТВУВАЛА, ДОКАТО НЕ СЕ ПРОИЗНЕСЕ СЪДЪТ

Румен Радев
18.03.2022 / 10:56

Това каза президентът Румен Радев за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, като уточни, че не се меси в работата на правоохранителните органи.

Относно трябва ли да се предостави оръжие на Украйна от България, държавният глава напомни, че трябва да се изправи някой и да обясни на хората какво означава това. "Цената се плаща от гражданите", напомни Радев.

На въпрос дали арестът на Борисов е отвличане на вниманието от посещението на министъра на отбраната, президентът отговори, че за това трябва да се пита Кирил Петков.

На първо място, трябва да сме солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, което можем", каза Радев на въпрос да коментира евентуалното предоставяне на български зенитни комплекси. Но веднага след това президентът заяви, че такова решение ще е "въвличане на България във войната и който го вземе, трябва да обясни какъв е рискът, защото цената се плаща винаги от гражданите, а не от политиците".

После той обясни, че според него решението трябва да е на парламента и още веднъж ясно заяви, че изпращане дори на муниции за украинската армия е заемане на страна и "въвличане в тази война".

Радев избегна отговор на прекия въпрос лично той дали би одобрил подобен ход. Той отвърна, че трябвало стратегически обекти като АЕЦ "Козлодуй" да не остават без ракетна защита. "Виждате, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях, не бива да допускаме това да се случва в България", продължи той без да посочва пример кой точно инцидент има предвид.

Попитан защо засега не е предвидена негова среща с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, Радев говори за протокол - че нивото не е на държавен глава, а се обсъждали оперативни въпроси на ниво изпълнителна власт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев