АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ИЗСЛУШВА ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА ПО КАЗУСА С ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА СКОПИЕ В ЕС

Теодора Генчовска
13.04.2022 / 10:26

Депутатите приеха искането на ГЕРБ за изслушване на външния министър Теодора Генчовска във връзка с изказвания на върховния председател на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и на външния министър на Германия Аналена Бербок, че България е дала съгласие за започване на преговори за еврочленството на Република Северна Македония.

Изслушването е планирано за петък.

Късно снощи от Министерството на външните работи заявиха, че българската позиция за Северна Македония остава непроменена и страната ни настоява подписаният договор за добросъседство от 2017 година да се спазва.

„Нееднократно както аз, така и министър Генчовска сме потвърждавали българската позиция в различни разговори с представители на други държави-членки. По-рано тази седмица - и в среща на госпожа Генчовска с външния министър на Германия. От страна на Република Северна Македония за нас е изключително важно да видим ясни резултати и готовност за спазване на Договора за приятелство и добросъседство, защото, за нас, точно тези действия показват готовност за присъединяване, които са и важни ценности в самия процес на присъединяване, който трябва да бъде основан на спазване на правата на човека и спазване на правилата за добросъседство“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев