АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЛАДИМИР ПУТИН: САНКЦИИТЕ НА ЗАПАДА СА ЗАПЛАХА ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ

Президентът на РФ Владимир Путин
07.09.2022 / 11:53

Руският президент Владимир Путин каза, че западните санкции са недалновидни и застрашават целия свят, който, по думите му, се обръща все повече към Азия, предадоха Ройтерс и БТА.

В реч, произнесена пред участниците в Източния икономически форум в град Владивосток, Путин заяви, че Западът е подрил глобалната икономика с "агресивен" опит да наложи доминацията си в целия свят.

Според него обаче Азиатско-тихоокеанският регион се намира във възход.

Руският държавен глава допълни, че за Запада ще бъде "невъзможно" да изолира Русия и че Москва ще се противопостави на опитите страната да бъде свалена от международната сцена.

След налагането на санкциите, Русия започна да вижда повече възможности в пазарите на Близкия изток и Иран, каза още Путин.

Руският президент също така заяви, че може да се стигне до ограничаване на износа на зърно от Украйна за Европа и той ще обсъди този въпрос с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава ТАСС.

"Може би трябва да помислим за ограничаване на износа на зърно и други храни по този маршрут - от Украйна за Европа. Определено ще се консултирам с турския президент Ердоган по тази тема. В крайна сметка ние разработихме механизма за износ на украинско зърно“, каза още Путин.

Руският президент Владимир Путин допълни още, че е уверен, че страната се справя с икономическата и технологична агресия на Запада.

"Русия се справя с икономическата, финансовата и технологичната агресия на Запада. Говоря за агресия, няма как да я нарека по друг начин. Валутата и финансовите пазари на Русия са стабилизирани, инфлацията намалява, нивото на безработица е на исторически минимум“, коментира Путин.

Според него "оценките и прогнозите за икономическата динамика, включително и от страна на предприемачите, са много по-оптимистични, отколкото бяха в началото на пролетта".

Путин заяви още, че страната му не е загубила нищо заради наричаната от Кремъл "военна операция" в Украйна. Той допълни, че случващото се в Украйна е с цел засилване суверенитета на Русия и помощ за хората в Донбаския регион в Украйна.

"Високото ниво на индустриално развитие в Европа, стандартът на живот, социалната и икономическа стабилност - всичко това се хвърля в санкционния огън. Всички тези неща се пилеят по заповеди от Вашингтон в името на т.нар. евроатлантически съюз. В действителност те се жертват в името на опазването на американската диктатура в международните отношения."

Руският лидер изтъкна, че се затварят производства в Европа, една от причините за което са нарушените връзки с Русия.

Следващата седмица се очаква Путин да се срещне с китайския си колега Си Дзинпин в Узбекистан, предаде АФП, позовавайки се на руските информационни агенции.

Споразумението за възобновяване на износа на зърно от Украйна беше подписано на 22 юли в Истанбул от представители на воюващите Украйна и на Русия и на посредниците за постигане на договореността – ООН и Турция.

Путин изтъкна още, че почти всичкото зърно, изнесено от Украйна, е отишло в страните от ЕС, а не в най-бедните държави, където са изпратени “само два кораба от 87“.

"Ако изключим Турция като страна посредник, тогава всичкото, почти всичкото зърно, изнасяно от Украйна, се изпраща не в развиващите се и най-бедните страни, а в страните от ЕС“, каза руският президент.

"По Световната продоволствена програма, която предвижда подпомагане на нуждаещи се страни, бяха натоварени само два кораба. Подчертавам: само два от 87. С тях бяха изнесени 60 000 тона храни от два милиона тона. Това са само 3 процента, които бяха изпратени в развиващите се страни", добави руският държавен глава.

epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев