АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗ АПТЕКА ОСТАВАТ 10 000 НАСЕЛЕНИ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Проф. Георги Михайлов
16.09.2022 / 14:03

„ Реформата стартира да става мръсна дума. Едно факсимиле. Това, което върви, е електронизацията на опазването на здравето. Има доста въпроси към електронните предписания. Трябва да се реши доколко могат да се съвместяват електронните и хартиените предписания ”, съобщи в предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS проф. Георги Михайлов от „ Българска социалистическа партия за България ”.

„ Нямаме идентична картина във връзка с болничната и доболничната помощ. Ключовите неща, които би трябвало да се създадат в опазването на здравето са три. Първото е да имаме ясни правила, които да се следват. Второто е да направляваме с цифрови данни какво се случва на всяко едно равнище. И третото е щедро да комуникираме, това, което вършим ”, счита з-р Александър Симидчиев от Демократична България.

Според доктор Михайлов е нужна смяна в системата на финансиране и ръководство в опазването на здравето. „ Положението с фрагментите в опазването на здравето е трагично. 10 000 обитаеми места в България нямат аптечни пунктове. Затова са нужни незабавни промени ”.

Мнението на доктор Симидчиев е, че би трябвало да има финансиране на профилактична и превантивна активност, която да е обезпечено от страната. „ Трябва да има осигурително финансиране от НЗОК за хронични болести, както и застрахователно финансиране за случаи, които са отвън тези, които се покриват от касата. По този метод ще имаме пълноценно обществено, транспарантно и доста дейно финансиране ”.

„ Има тежки лобистки и големи финансови ползи. НЗОК сега има единствено два механизма за надзор на болничните заведения. На процедура това е въртележка на пари. Никъде по света не се заплаща за оборот. Това не са заведения за хранене, бензиностанции, дюкяни. Плаща се за качествена активност. Това е решението ”, сподели доктор Михайлов.

Д-р Симидчиев добави, че контролът е извънредно значим. „ В момента контролният орган е Изпълнителна организация медицински контрол. А Министерството на здравеопазването е принципал на всички държавни лечебни заведения. Контролът би трябвало да стане ефикасен ".

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев