АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТРАНИТЕ ОТ БРИКС ЩЕ СЪЗДАДАТ СВОЯ СОБСТВЕНА ВАЛУТА СРЕЩУ ГОСПОДСТВОТО НА ДОЛАРА

Лидерите на страните от БРИКС
03.07.2023 / 17:49

Новата валута ще е в състояние да изглади разликата между обменните курсове на страните-членки на БРИКС, което ще позволи да се устои на натиска от страна на основните централни банки в света

Страните от БРИКС ще създадат своя собствена валута и ще сложат край на господството на долара!

Новата валута ще е в състояние да изглади разликата между обменните курсове на страните-членки на БРИКС, което ще позволи да се устои на натиска от страна на основните централни банки в света /Фед, САЩ, Евроцентралната банка/.

"Най-вероятно това ще бъде направено“, коментира заместник-председателят на Държавната Дума на Русия Александър Бабаков, отговаряйки на въпроса дали страните от БРИКС могат да започнат да пуснат единна валута.

Окончателното решение се очаква на 22 август на срещата на върха в Йоханесбург /ЮАР/, където към съюза могат да се присъединят още няколко държави ,общо са подадени повече от 30 молби!

Страните от БРИКС ще ускорят дедоларизацията, ако създадат единна валута, смята и Клер Баржелес, колумнист във френското издание на "Les Echos".

Както отбеляза журналистът, един от основните въпроси на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, насрочена за 22-24 август, ще бъде създаването на нова единна валута.

"Тази група от пет държави представлява повече от 40 процента от световното население, почти една четвърт от световния БВП и 18 процента от търговията на планетата. Достатъчно, за да имаме парични амбиции, които са насочени към защита на многополюсен свят които няма да бъдат доминирани от Съединените щати.

Припомняме: Големите развиващи се страни от групата на БРИКС ( това са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) са решени да създадат собствена банка по аналогия на Световната банка и на Международния валутен фонд, като междувременно редуцират валутните си резерви в евро. За това съобщава Euractiv, според който страните в организацията са обърнали в друга валута резерви за € 45 млрд.

Така в структурата на валутните им резерви обединената валута е с дял от 24%. Делът на еврото е бил най-голям в резервите им през 2009 година, когато е достигал 31%, допълва изданието.

Лидерите на петте страни се събраха в Южна Африка от 26-ти до 28-ми март, като там са се споразумели за създаването на съвместна банка, която да подпомага големи инфраструктурни проекти и да оказва финансова помощ при необходимост. Причината да се помисли в създаването на такава структура е в това, че Световната банка и Международният валутен фонд са започнали твърде много да фаворизират проекти на САЩ и Европа. Освен това БРИКС са недоволни от политическото влияние на САЩ върху двете глобални банки.

Съвкупно, населението на петте най-големи развиващи се държави наброява 40% от населението на Земята, а икономиките им реализират една пета от глобалния Брутен вътрешен продукт. БРИКС държат $ 4.4 трлн. валутни резерви и се нуждаят от институция, която да защитава интересите им пред останалия свят.

https://epicenter.bg/article/Stranite-ot-BRIKS-shte-sazdadat-svoya-sobstvena-valuta-sreshtu-gospodstvoto-na-dolara/319754/7/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев