АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПРЕДУПРЕДИ ЗА НОВА КРИЗА ЗАРАДИ РАСТЯЩИТЕ ДЪЛГОВЕ НА РАЗВИТИТЕ СТРАНИ

Президентът на РФ Владимир Путин по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)
04.07.2023 / 20:29

Руският президент Владимир Путин заяви, че безконтролното натрупване на дългове от развитите страни увеличава рисковете от нова глобална криза и води до увеличаване на конфликтния потенциал в света, съобщава ТАСС. Путин каза също, че повече от 80% от сделките между Русия и Китай се извършват в рубли и юани. Руският народ е по-единен от всякога, руснаците излязоха с единен фронт срещу опита за въоръжен бунт, изтъкна още руският президент по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

„В сегашната ситуация страната ни продължава да се развива устойчиво. Руският народ е консолидиран, както никога досега. Руските политически кръгове и цялото общество ясно демонстрираха солидарност и висока отговорност за съдбата на отечеството, като се обявиха с единен фронт срещу опит за въоръжен бунт“, каза Владимир Путин. Той благодари на лидерите на страните от ШОС, които подкрепиха действията на руското ръководство по време на тези събития. Путин добави, че срещу Русия се води хибридна война, но страната уверено се съпротивлява и ще устои на външен натиск и санкции.

„Геополитическите противоречия стават все по-остри, продължава деградацията на системата за международна сигурност, нарастват рисковете от нова глобална икономическа и финансова криза на фона на безконтролното натрупване на дългове на развитите страни, социалното разслоение и растящата бедност в целия свят, влошаване на хранителната и екологична сигурност. И всички тези проблеми, всеки от които е сложен и многообразен по свой начин, в своята съвкупност водят до забележимо увеличаване на конфликтния потенциал. Русия усеща всичко това пряко“, подчерта руският президент.

Путин обърна внимание на факта, че при тези условия ШОС играе все по-значима роля в международните дела и дава „реален принос за поддържането на мира и стабилността, осигуряването на устойчив икономически растеж на страните членки и укрепването на връзките между народите“.

Над 80% от търговските сделки между Русия и Китай се извършват в рубли и юани, съобщи на форума руският президент.

Той отбеляза също, че обемът на търговията между Русия и страните от ШОС през 2022 г. се е увеличил с повече от една трета. "Ние възнамеряваме да задълбочим още повече връзките с членовете на Шанхайската организация за сътрудничество. Тези връзки стават по-силни и по-разнообразни, продължи той. "Търговията на Русия с държавите-членки на асоциацията се увеличи с повече от една трета миналата година - с 37%, като достигна рекордните 263 милиарда долара, а през януари-април тази година добави още 35%", изтъкна Путин.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев