АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС РЕШАВА ДА СПРЕ ЛИ ПРОЦЕДУРАТА ЗА ИЗБОР НА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

ВСС
06.07.2023 / 09:44

По предложение на правосъдния министър Атанас Славов, Висшият съдебен съвет ще решава да спре ли процедурата за избор на нов главен прокурор.

Според хронограмата, приета във връзка с тази процедура, днес е и първото заседание на съдебния кадрови орган, на което могат да се правят номинации за следващ Обвинител номер едно.

Славов мотивира настояването си за замразяване на процедурата с допуснатото от Конституционния съд искане на бившия главен прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни няколко разпоредби от НПК, сред които и тази, с която мнозинството за избор и освобождаване на Обвинител номер едно беше намалено от 17 на 13 гласа.

В декларация, подкрепена вчера от Правната комисия, ГЕРБ - СДС, ПП -ДБ и ДПС , призоват Висшия съдебен съвет да изчака приемането на готвените конституционни промени, които ще имат отношение, както към структурата на т.нар. правителство на съдебната власт, така към и правомощията и продължителността на мандата на главния прокурор.

Преди да се види какви са нагласите в Съвета „за“ или „против“ отлагане избора на нов главен прокурор, министър Славов предлага дебат във връзка с огласени данни за натиск и влияние върху съдебните кадровици, които преди месец и половина инициираха предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев като „главен прокурор“, както и обсъждане на твърдения за участието на магистрати в т.нар. афера „Осемте джуджета“ и ефекта от случая върху общественото доверие в съдебната власт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев