АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ ПОТВЪРДИ: ЗЕЛЕНСКИ ИДВА ДНЕС, КАЗАХ НА РАДЕВ ДА НАМЕРИ НАЧИН ДА СЕ СРЕЩНЕ С НЕГО

Денков
06.07.2023 / 12:03

Никога не съм подклаждал конфликта с президента, аз се опитвах да успокоя отношенията, за да имаме нормален диалог. Аз се обадих на Радев и му казах - ще идва президентът Зеленски, затова намерете начин да се видите с него.

Това призна премиерът Николай Денков, който в момента отговаря на въпроси във социалната мрежа фейсбук.

Това е начинът да се търси конструктивен диалог. От другата страна не винаги беше така, но виждам известно успокояване през последните две седмици, надявам се това да продължи. България няма нужда от междуинституционални войни, а от успокояване, допълни премиерът.

В програмата е предвидена среща между двамата президенти, каза Денков за предложението му към Радев да се види със Зеленски.

Примерът акад. Николай Денков обяви, че Украйна е отправила запитване за реакторите от "Белене" още през миналата година, но България не е реагирала.

Имаше информация, че Украйна е запитала за реакторите от "Белене" още миналата година. Аз се поинтересувах какво е свършено още, когато встъпих. Оказа се, че служебното правителство не е придвижило въпроса. Това каза премиерът Николай Денков.

Днес той отговаря на въпроси на граждани и журналисти през социалната мрежа фейсбук. Денков обясни още, че днес ще се подпише меморандум с Украйна в сферата на енергетиката.

Средата е трудна, но министрите за няколко дни си влязоха в работата. Това, което се опитваме да изградим е екипна работа, коментира в началото премиерът. В бюджета за 2024 г. ще има увеличение на минималната заплата, каза той.

България ще има нов представител в „Лукойл”

България ще има нов представител в „Лукойл”. Там има системен проблем. Представителят на България не подава актуална информация.

В МЕ подготвят критерии за провеждане на курс и избор на следващ представител. Очаквам в следващите месеци да има нов представител на страната. Говорихме и с представители на руската компания, че в края на следващата година трябва да се направят промени в технологиите, когато изтича дерогацията за работа с руски петрол. Въпросът е как да съчетаем ограниченията заради войната в Украйна с технологичните промени и данъчните облекчения.

Запитан ще има ли улеснение за гражданите, за да могат сами да произвеждат ток, той каза, че има поевтиняване на технологиите.

Водят се преговори за актуализиране на методиката за изчисляване на тол таксите. „Очакваме решение до месец”, каза Денков. По три от магистралите – „Хемус”, „Европа”, „Струма” се работи. За АМ „Черно море” се довършва проекта и отчуждаването на имоти, уточни премиерът.

За Бюджет 2023 г.

Заплатите на служителите на МВР няма да бъдат увеличени. "Миналата година заплатите на служители на МВР бяха увеличени с 20%. Предвидено е увеличение на две други места. Едното е в системите, които не получиха увеличение - тази година те ще наваксат с 10%. И в общинските администрации, където заплатите са изключително ниски. Там е предвидено увеличение от 15% ", каза Денков.

Парите за образование тази година са увеличени с около 1 млрд. лв. За тази ще са над 7 млрд. лв. Всеки би искал да има повече средства за образование, но например, миналата година 200 млн. лв. не бяха усвоени, защото нямаше къде да се използват. Няма как да има добро образование без добри учители, не засилим извънкласните дейности, не намерим механизми да върнем децата в училище, коментира премиерът.

Не е начинът хората да стоят под прозорците, за да има справедливо разпределение на бюджета. Това зависи от браншовите организации, синдикатите и ресорните министри, каза Денков по повод исканото увеличение на заплатите от страна на полицаите. Той напомни, че такова няма да има през тази година, но миналата 2022 г. то е било 20%.

Не се обсъжда идеята за въвеждане на прогресивен данък.

Целият ни фокус е върху това да се изсветли сивата икономика. Имаме например идея в бюджета - ако не в издадат бележка, до не плащате в заведението. Такава мярка бе приложена Гърция преди години и доведе до положителен резултат. Не само премиерът, а всеки един ще стане от масата в този случай. Доколкото видях, дори ресторантьорите приеха тази идея. Друго предложение е заплатите да се плащат изцяло по банков път, каза Денков.

Министър-председателят призна, че са се забавили с назначаването на областните управители: "Ще изчакаме още малко, все още се изчакват колегите от ГЕРБ".

Според него трябва да се постигне консенсус сред народните представители, които представляват регионите. Денков обаче отбеляза, че заместник-министрите почти навсякъде са назначени.

Премиерът коментира, че има карта, направена от АПИ, която показва 40 места, които са много проблемни по пътищата, те ще са с приоритет. Той напомни, че вече са изменени и изпитите за шофьори така, че да се вижда и практическата част в теоретичните изпити.

"Знаете, че говорим и за въвеждане на зони с ограничение от 30 км в час. Има проблем и с камерите - общинските управи не могат да използват камерите за контрол. Ето проблем, който изглежда тривиален, но не е оправен с години", посочи Денков.

"Морето ние е чисто и в това не трябва да има никакво съмнение, всеки ден получавам справка от българските и румънски власти. Нищо от това, което се събра в Одеския залив, не е минало нито в румънските води, камо ли в българските. Има агресивна кампания, тя пробива и тук там в медиите, да навреди на туризма у нас и в Румъния, но ви уверявам, че ако се появи каквато и да е опасност, веднага ще бъдете информирани", категоричен бе той.

Според него изкуството и културата са сред приоритетите на кабинета.

"Не само на 24 май. Това, което ни липсва, е как развитието да бъде по-добре инструментализирано. Миналата година бе увеличено финансирането на фонд "Култура" и се оказа, че не можем да усвоим тези средства", каза акад. Денков и напомни, че така е било и с фонда за научни изследвания преди години, но той вече работи добре, защото с него се занимали много специалисти с ясни правила.

В продължение на час премиерът Николай Денков отговаряше на граждани през Фейсбук страницата на правителството. Въпросите обаче бяха предварително филтрирани от водещата, като липсваха питания по неудобни теми, а повечето отговори звучаха като предизбони обещания за добрите неща, които ще направи правителството.

Инициативата за виртуалната среща е по повод един месец след встъпването в длъжност на правителството на Николай Денков и е в рубриката "Властта говори открито".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев