АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС ОБЕЩА НА УКРАЙНА ОРЪЖИЕ, ЯДРЕНА СДЕЛКА И ПОДКРЕПА ЗА НАТО

Народно събрание
06.07.2023 / 15:25

В Народното събрание се оформи мнозинство на проукраинска коалиция.

Посещението на украинския президент Володимир Зеленски очерта отново силното политическо разделене в страната. В парламента раздорите около Украйна започнаха още от сутринта. Причината бяха поредица от законодателни предложения, свързани с воюващата страна, които бяха подкрепени от своеобразна проукраинска коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Очевидно идеята на политическите сили беше предложенията да бъдат приети точно в деня на визитата. Това доведе до жестоки схватки с БСП и "Възраждате", които, както винаги, бяха на позиции в защита на руските интереси.

ОРЪЖИЕ

Най-напред ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН прокараха решение за обновяване на военновременните запаси на министерството на отбраната. То беше внесено от Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС). Във въпросните запаси влизат оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, като те следва да бъдат заменени с новопроизведени такива. В тази връзка, правителството ще трябва да предоговори сроковете и количествата в договора, сключен между военното министерство и оръжейния производител ВМЗ Сопот.

"Възраждане" и БСП се противопоставиха с аргумента, че досегашните ни наличности от боеприпаси ще бъдат изпратени на украинската армия и нашите войници ще се окажат без снаряди в случай на война. От десницата, на свой ред, ги обвиниха, че със съпротивата си защитават интересите на Русия и на фирмите за утилизация, които обработват боеприпасите с изтичаща годност.

ЕНЕРГЕТИКА

След това беше прието предложението българският енергиен министър да започне преговори с Киев за продажбата на оборудването за неосъществения ядрен проект "Белене". В решението е записано, че преговорите следва да започнат в 30-дневен срок от влизането му в сила. Продажната цена следва да бъде не по-ниска от това, което българската държава е платила на Русия, а именно 601 617 133 евро или 1 176 660 837 лв. Отменя се старото решение на парламента от 2018 г., с което се възобновяваше търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор.

Идеята дойде от герберите, както те изрично изтъкнаха, и беше подкрепена от ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Трите формации смятат, че проектът "Белене" е свършен и сделката с Украйна е единствената възможност да се реализира оборудването, а не да се нареже на скрап. И тук левицата и националистите бяха твърдо против, като обвиниха евроатлантическото мнозинство, че предава националните интереси.

ИНТЕГРАЦИЯ

Сега започва обсъждането на декларация в подкрепа на бъдещото членство на Украйна в НАТО. И тук вносители бяха Борисов, Пеевски, Христо Иванов и други водещи политически фигури от проукраинското мнозинство, като тук се включи и ИТН. Те осъдиха руската агресия срещу Украйна и подкрепиха нейния суверенитет и териториална цялост, както и евроатлантическото й бъдеще. В декларацията се призовават българските държавни институции да продължат с политическата, военната, военно-техническата, финансовата и хуманитарна помощ на страната, както и да подкрепят кандидатурата й за членство в НАТО, по-конкретно на предстоящата среща на върха на Алианса този месец във Вилнюс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев