АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

„ВЪЗРАЖДАНЕ“: ЗАЧЕРКНАХТЕ ВЪЗМОЖНОСТТА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ЕНЕРГИЕН ЛИДЕР НА БАЛКАНИТЕ

Йордан Тодоров
07.07.2023 / 11:54

От парламентарната група на „Възраждане“ излязоха с декларация за АЕЦ "Белене", която депутатът Йордан Тодоров прочете от трибуната в Народното събрание.

Само в рамките на два дни вие, по-голямата част от избраните от българския народ в тази зала, показахте, че сте способни изключително бързо да унищожите България. Само в рамките на два дни внесохте предложение и с гласуването си в пленарна зала зачеркнахте възможността България да се превърне в бъдеще в енергиен лидер на Балканите, посочи Тодоров.

Той добави, че вземането на сериозни решения за развитието на ядрена енергетика, като най-сигурен и значим нисковъглероден източник на електрическа енергия, са скъпи, трудни и отговорни. По думите му те са стратегически и дългосрочни и не би следвало да се променят с идването на всяко следващо правителство, още по-малко под геополитически или наднационален натиск.

Днес съвсем честно може да кажем на българския народ, че поради липсата на приета актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие и водените политики на парче, без ясна визия за развитие на енергийния отрасъл, проблемите в енергийния сектор ще се задълбочат, смята Тодоров. Той отбеляза и липсата на всякакви оценки колко нови ядрени мощности ще бъдат необходими, за да бъде посрещнато нарастващото търсене на електрическа енергия в средносрочен и дългосрочен план.

По думите му през последните години енергийните експерти все по-твърдо заставали зад визията, че ядрената енергетика е единствената алтернатива поне в следващите сто години.

Като страна с традиции в използването и управлението на атомна електроцентрала, най-логичен би бил цивилизационният избор България да продължи да използва и развива този отрасъл, смята Тодоров. По думите му със създадената през годините назад научно-техническа база, натрупания опит и обучените специалисти бихме могли да мислим за реактор от ново поколение или дори за разработване и внедряване на проекти за малки модулни реактори.

Според него преди всичко това най-логично би било да се направят първите стъпки към изграждането на седми и осми енергоблок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като заместващи мощности на пети и шести енергоблок, които могат да работят до около 2050 г. Тодоров каза, че заедно с тези възможности имало още една, която „вие- с политическата си зависимост, липса на стратегическа политическа мисъл и план- тотално унищожихте в рамките само на две денонощия“ – възможността за завършването на АЕЦ "Белене".

Тодоров посочи, че има два възможни варианти за изграждане на ядрени мощности – използване на вече закупените и доставени руски реактори и прилежащо оборудване и технологията на американската компания „Уестингхаус електрик“. В близкото минало били изготвени оценки на сумата, нужна за довършване на АЕЦ "Белене" с вече закупените руски реактори – между седем и девет милиарда лева за всеки от двата енергоблока. Американската компания е индикирала цена от около 30 милиарда лева за ядрен реактор със същата инсталирана мощност, експлоатационен живот и идентична технология в ядрената част на реактора. Основните разлики са в системите за защита, обясни Тодоров.

Според него заради наложените през последните години санкции от страна на Европейския съюз и в частност от България срещу Руската федерация, довършването на АЕЦ "Белене" "от руската компания е невъзможно, а алтернативата към момента е само една – да закупим американската технология.

Изводът от всичко това е, че освен милиардите, нанесени щети върху българската икономика след спирането на доставките на руски природен газ и нефт, правителството на Кирил Петков, поемайки и прилагайки европейските санкции срещу Русия, директно е ощетило българската държава с 40 млрд. лева, коментира депутатът.

Тодоров отбеляза, че е съвсем нормално да считаме и да се надяваме, че конфликтът в Украйна скоро ще приключи, геополотическата обстановка ще се промени, а нормалните външнотърговски взаимоотношения между Русия и България, и Европа ще бъдат възстановени, с което ще стане възможно и инсталирането на руските реактори в АЕЦ "Белене".

По думите му вместо да изчакат търпеливо това да се случи, коалиционните партньори ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ приели решение да продадат руските реактори на Украйна за 1,2 млрд. лева – цена на договарянето им през 2006 г. и много под пазарната цена в настоящата пазарна реалност.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев