АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ ВЕЧЕ СЕ ВЕЕ НА 111-МЕТРОВИЯ ПИЛОН НА РОЖЕН

Българското знаме вече се вее на 111-метровия пилон на Рожен
11.07.2023 / 11:06

Снимки от качения във висините български флаг сподели във фейсбук Симеон Караколев, председател на фондация “Рожен - наследство в бъдещето”, която осъществява инициативата за грандиозния пилон.

„Вярвайте в себе си, в мечтите си, имайте цели и обичайте България. Не е загубен нито един ден, в който сте направили нещо! Загубен е онзи, в който не правите НИЩО!“, заяви Караколев.

"Очакваме 50 000 души да дойдат на тържествената церемония по откриването на пилона „Рожен“ с издигането на българското знаме на 13 юли. Вероятно поне половината ще се хванат на хоро около монумента", заяви Караколев.

Пилонът е с тегло 110 тона и бе транспортиран до Роженските поляни с 3 извънгабаритни композиции и 8 стандартни тира. Съоръжението трябва да е най-високото в ЕС - на 1430 метра надморска височина.

Знамето на върха му е 1110 кв. метра. За изграждането на коничната конструкция на съоръжението и фундамента бе сформиран екип от най-добрите специалисти проектанти у нас, каза Караколев.

Издигането на българското знаме ще бъде част от мащабен спектакъл. Инициаторите на проекта го определят като символ на патриотизъм.

Празничната програма ще стартира в 18 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“.

След това Роженските поляни ще бъдат огласени от емблематични песни за България като „Излел е Делю хайдутин“, „Хубава си, моя горо“, „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и „Моя страна, моя България“, разказа Караколев.

Над 400 реконструктори, артисти, певци, музиканти и каскадьори ще се включат в спектакъла с исторически възстановки в подножието на монумента.

Тържествената церемония по издигането на националния ни флаг на 111 м височина ще е точно в 21 часа. Програмата ще завърши с грандиозна заря, която ще озари поляните с цветовете на трикольора - бяло, зелено, червено.

Искрата на българщината ще гори и в следващите дни - от 14 до 16 юли, когато ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023.

Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра символизира площта на България от 111 хил. кв. км. В основата ще има карта на България с гравирани послания от 28-те административни области на страната, както и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Националната дарителска кампания за 111-метровия монумент на българското знаме „България заслужава!“ е под патронажа на президента Румен Радев, а проектът се реализира изцяло с дарения от българи в страната и чужбина.

Симеон Караколев бе категоричен, че Рожен е най-голямото национално събитие в България. "В началото казах, че моята амбиция е да върна Рожен там, където му е мястото. Най-голямото и най-добре организираното събитие в България. Всичко това се случва, благодарение на отличното ми взаимодействие с институциите в община Смолян. Тази година имаме и различен акцент на събора, 111-метровия пилон, на който ще издигнем българското знаме. Навършват се и 125 години от първия Роженски събор. Продължаваме традицията и я надграждаме и правим всичко възможно посетителите да отнесат с себе си частица от магията Рожен“, добави Караколев.

Той заяви още, че не очаква никакви приходи от събора на Рожен. "Местният бизнес обаче се очаква да генерира между 3 и 5 млн. лв. приходи от мащабното събитие. Очакваме бюджета на Роженския събор да достигне около 600 000 лв., като те са за охрана, санитарни съоръжения, изпълнители, на които се плаща и други“, посочи организаторът.

Близо 400 души от полицията с жандармерията ще охраняват събора, казаха представители на ОДМВР - Смолян. Те подчертаха, че са готови с организацията за охраната на Рожен. Ще има и около 80 души от частна охранителна фирма, на които полицията също ще разчита. Готови са КПП-тата, създадена е организацията, има щабове и план.

Ще има и специализирана полицейска операция, която ще протече в цялата област и да се обхванат буферните паркинги. Не е само Рожен като концентрацията на хора.

Областта е пълна и легловата база е заета. От полицията са предвидили полицейски операции на територията на всички общини в региона. Имаме подсигурени допълнително служители на пътна полиция от СДВР.

Има готовност за вдигане на дрон при необходимост. Ще се работи на денонощен режим. От полицията са категорични, че по отношение на обезпечаване охраната на мероприятието са предприели всички мерки. Съседните области - Пазарджик, Кърджали, Благоевград и Пловдив също са предупредени за очаквания интензивен трафик към Рожен. Мероприятието е от висока степен на риск и органите на реда са предприели всичко необходимо. Те имат готовност при усложняване на обстановката да привлекат допълнителни сили.

Кметът на Смолян, Миколай Мелемов уточни, че Общината плаща пари за държавни структура, като пожарна и полиция, както и на изпълнители, който ще участват в Родопската вечер. За събитието са отделени 130 000 лв.

Караколев и Мелемов припомниха, че държавата не е подпомогнала финансово организирането и провеждането на Роженския събор тази година. "През 2006 година Министерството на културата дадоха 360 000 лв., оттогава насам не са давали пари за този събор“, каза Мелемов.

Караколев отбеляза, че Рожен е най-голямото културно събитие в България и от Министерството на културата дават 0 лв. За сравнение той посочи, че за подобно събитие в Копривщица се дават около 200-300 хил. лв. Той уточни, че на Роженския събор не се плаща вход, както е на други подобни събития в страната.

"Съборът се простира на 500 дка площ на Роженските ливади. Лична земя е тази, на която и изграден пилона, другата е наета от собствениците“, уточни Караколев.

Легловата база в област Смолян е пълна за дните около Роженския събор, като има настанени хора и в съседните области.

Органите на реда, че правят всичко възможно да поемат в пъти по-големия трафик, който се очаква. Нека хората да пътуват с обществения транспорт. За вход на събора, не се плаща, а всеки може да си донесе храна и напитки от в къщи и не е длъжен да купува от заведенията на Рожен“, категоричен е Караколев.

Епицентър.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев