АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НЕ УСПЯ ДА ИЗБЕРЕ НОВ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Народно събрание
11.07.2023 / 15:38

Депутатите не избраха нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана след като в надпреварата остана единствено кандидата на БСП - проф. Жени Стайкова, след като кандидатът на ГЕРБ-СДС - Иванка Динева, изненадващо оттегли кандидатурата си по-рано в деня.

Динева беше посочила в молбата си към председателя на Народното събрание, че причината за оттеглянето са лични причини.

Проф. Стайкова събра 59 гласа "за", "против" гласуваха 17 души, а общо 147 депутати гласуваха "въздържал се".

По време на изслушването си в пленарна зала проф. Жени Стайкова посочи, че за нея приоритет е профилактиката, защото според нея вложените средства в нея дават по-добри резултати.

"Мисля, че трябва да се даде приоритет на болничната и общо специализираната медицинска помощ", каза тя и добави, че по отношение на този приоритет има консенсус. Тя коментира и другите важни приоритети за нея и отново подчерта, че по тях има приоритети. "Прозрачността, анализа и финализирането на информационната система, така че да бъдат ограничени злоупотребите в НЗОК. Другото, което трябва да се направи и има консенсус е да се намалят средствата, които се дават за лекарства", обясни тя.

Тошко Йорданов от ИТН критикува, че управляващото мнозинство не се е разбрало кого да издигне за кандидат. "Те не знаят какво искат. Задвижиха една процедура, която не знаят как да завършат", смята той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също критикува, защото дебат в залата липсваше. Тя призова народните представители да подкрепят проф. Жени Стайкова, защото според Нинова е най-добрият кандидат, но и освен това отбеляза, че явно тя е добра кандидатура, защото управляващото мнозинство не участва в дебата.

„Днес виждате поредния епизод от това прегрупиране. Управляващите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта. В конкретния случай - за НЗОК. Кандидатурата на ГЕРБ сутринта беше обявена от ПП-ДБ, че няма да бъде подкрепена от тях. ГЕРБ видяха, че нямат мнозинство и я оттеглиха. Да чухте да се говори за професионални качества, за управленски качества, за подходящ човек, който да управлява този огромен ресурс честно и почтено, без да допуска да се краде и тези пари да достигат до повече български граждани? Нищо такова. Днес виждате една брилянтна сцена на задкулисие, на прегрупиране, на овладяване на регулаторните органи, което чухте и в един запис. Записът се изпълнява стъпка по стъпка – овладяване на държавата, разпределяне на порции и на власт без грам мисъл за българския народ. Това представлява днешното управляващо мнозинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, обясни Корнелия Нинова.

Националната здравноосигурителна каса се състои от Централно управление - със седалище в София, и районни структури във всеки от 28-те областни центрове на България. Основна цел на НЗОК е да осигурява и гарантира свободен и равнопоставен достъп на осигурените лица до медицинска помощ - чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с районна здравноосигурителна каса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев