АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЯРКА СВЕТЛИНА И СТРАШЕН ТЪТЕН ИЗПЛАШИХА ЦЯЛА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Ярка светлина и страшен тътен изплашиха цяла Северозападна България
12.07.2023 / 09:18

"Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята", коментира Любомир Илиев

Властите проверяват версията за метеор, който е избухнал във въздуха. Необичайното явление уплаши хората от Северозапада и предизвика вълна от коментари в социалните мрежи.

Метеорит прелетя над България и се взриви в атмосферата над Румъния, съобщи Meteo Balkans снощи. В 21.49 метеоритът бе забелязан над София.

"До момента разполагаме с информация, че става дума за паднал метеорит, който е бил забелязан почти от всички градове в България. Хората съобщават за ярка светлина в небето, превръщаща нощта в ден, която завършила с жесток тътен. Къде точно е паднал метеоритът все още не знаем", твърдят от Meteo Balkans.

Първоначалните съмнения за паднал метеорит бяха потвърдени от Националния център по метеорология и хидрология, както и от МВР.

"Към 22:00 часа в района на Видин се е чул взрив. Екипи на областната дирекция на МВР са направили оглед на района. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети. Проверката продължава", съобщиха от вътрешното министерство.

"Не е инцидент, а природно явление. Искам да успокоя гражданите, че на територията на Видин няма никакво напрежение. Още снощи обхождахме областта евентуално за пострадали хора или щети, няма такива", това заяви тази сутрин на брифинг директорът на ОДМВР - Видин старши комисар Петър Коцин.

По думите му село Голотарци е единственото място, от което е дошъл сигнал, че в близост до селскостопанска постройка се е чул силен гръм. "На много места се е чул този тътен, за това и бяха мобилизирани всички сили, за да се види има ли някаква нужда от наша намеса или други институции", добави Коцин.

Около 23 ч. постъпи информация от колегите от Румъния, че става дума за природно явление, подчерта комисарят.

По данни на румънските власти става дума за метеорит, който се е взривил в атмосферата и е паднал на тяхна територия.

Според доц. Никола Петров, който е директор на космическата обсерватория на връх Рожен, метеоритът е бил с размерите на футболна топка и е прелетял на височина 1 км. като се е движел със скорост 10-20 пъти по-голяма от тази на куршум. "Ако разликата от светлината до тътена е 3 минути, разстоянието, на което е паднал метеорита може да е 300-400 км. Не се знае дори дали е в Румъния", каза в сутрешния блок на Нова тв доц. Петров.

Небесното тяло е видяно и от екипа на Института по астрономия към БАН. Физикът Пенчо Маркишки потвърди за NOVA, че става въпрос за метеорит.

В социалната мрежа съобщения, че са видели космическото тяло има от Врачанско, Монтанско, Софийско, както и в небето над Бургас, Пловдив и други градове.

Много хора разказват, че са станали свидетели на необичайното явление. Мнозина твърдят, че са чули гръм и тътен. Разтресли са се къщите.

Някои хора са помислили светлината в небето за заря, а други – за преминаващ самолет.

„Не видях светлината, но чух много силен гръм. Зачудих се какво става. След това видях коментарите в социалните мрежи. Първоначално реших, че е земетресение“, заяви пред БТВ Николай от Видин.

"Това е така наречената падаща звезда с по-големи размери. Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята", коментира в "Денят започва" Любомир Илиев от Института по астрономия на БАН относно падналия вчера в страната метеорит.

Това са тела, които падат върху земята от междупланетното пространство. Те са остатъци от метеори, които не са успели да изгорят напълно при преминаването си през земната атмосфера.

При падане на такова тяло се наблюдава интензивно светещ, движещ се обект с видимо по-големи размери.

В астрономическия календар за тази година пише, че Делта Аквариден метеорен дъжд се появява всяка година от 12-и юли до 23-ти август. Пикът му тази година е през нощта на 28-ми юли и сутринта на 29-ти юли.

Метеорът е астероид или друг обект, който изгаря при навлизането в земната атмосфера. Наричат ги "падащи звезди".

Терминът "метеорид" (или "метеорно тяло") е твърдо тяло с относително малки размери, което се движи в междупланетното пространство. То става метеор, ако навлезе в земната атмосфера. Метеоритите могат да бъдат железни или каменни. Железните съдържат повече от 90 метал.

Когато метеорът е по-голям, видим при дневна светлина (и, според някои дефиниции, издава звук) - огнената топка, получена при експлозията, се нарича болид.

"Няма данни за разрушения или повреди по сгради. Такива големи болиди не са чак толкова редки явления, могат да се наблюдават дори и през деня", допълни Любомир Илиев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев