АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХАКЕР ПУБЛИКУВА ЛИЧНИ ДАННИ НА 2.25 МЛН. КЛИЕНТИ НА "ЛЕВ ИНС"

 "Лев инс"
12.07.2023 / 14:42

Лични данни на 2.25 млн. души са изпратени до редакционната поща на "Капитал" и други медии от хакер, ползващ псевдонима "Емил Кюлев", пише „Дневник“.

Това съобщава изданието, което определя теча като най-големия в България от 2019 г. насам, когато бе хакната Националната агенция за приходите (НАП), и вероятно най-мащабният пробив в сигурността на частна компания.

Хакерът твърди, че данните са добити чрез пробив в системата на най-голямата застрахователна компания по премиен приход в България "Лев инс".

В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на лична карта, адрес и в някои случаи мобилен номер.

Данните включват и бивши клиенти на "Лев инс", а вероятно и вече починали хора, защото ЕГН-тата достигат до 1925 г.

Базата данни е систематизирана, като в нея могат да се намерят лични данни и на обществени лица като бившия главен прокурор Иван Гешев и настоящия изпълняващ длъжността Борислав Сарафов.

Предвид огромния брой записи може да се предположи, че в него влизат всички бивши и настоящи клиенти на "Лев инс".

За сметка на това няма никаква допълнителна информация - какъв застрахователен продукт са ползвали, в кой период са били клиенти, какъв е номерът на автомобила им.

Същевременно хакерите в анонса си твърдят, че разполагат и с много повече информация, включително и с "пълното счетоводство на "Лев инс", което показвало злоупотреби и източване чрез огромни месечни бонуси".

Пред "Капитал" председателят на Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) Венцислав Караджов казва, че в комисията не е постъпвало уведомление за нарушение на сигурността, както изисква европейския регламент. Мейлът на хакера отпреди няколко дни е изпратен освен до медии и до дадения за контакт от комисията kzld@cpdp.bg.

"Капитал" се е свързал и с хакера "Емил Кюлев", който уточнява, че атаката е целенасочена срещу "Лев инс" и сочения за действителен собственик на компанията Алексей Петров, когото нарича с обидни квалификации.

В анонса си за пробива на сайта си хакерът мотивира действията и с острата реакция на Петров "срещу достойната българска гражданка и служебен министър на финансите Росица Велкова".

Името на компанията нашумя напоследък покрай войната ѝ срещу промените в Кодекса за застраховането, които трябваше да гарантират спазването на правилата в международната система "Зелена карта" и да изпълнят ангажиментите на България за приемането и в еврозоната.

Текстовете бяха атакувани от Съюза за стопанска инициатива, чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, и като крайно не бяха приети в предишното Народно събрание. Освен това "Лев инс" заведе и безпрецедентно дело срещу Mediapool за 1 млн. лв. за статия по темата, базирана именно на изказване на Велкова.

"Кюлев" посочва, че пробивът е реализиран през декември 2022 г., станал е "елементарно", въпреки че "Лев инс" предлага на свои клиенти именно застраховки и мониторинг срещу кибератаки.

Хакерът твърди още, че разполага със записи на Алексей Петров, които има намерение да разпространи в бъдеще.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев