АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГЕЧЕВ: БЮДЖЕТЪТ Е СЪС СБЪРКАНА ФИЛОСОФИЯ И НЕ ОТГОВАРЯ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ

Проф. Румен Гечев
12.07.2023 / 17:22

„Първо, показателно е, че управляващите отказаха това обсъждане да бъде излъчено по БНТ и БНР. Ако бюджетът беше толкова хубав, сигурно щяха да гласуват „за“. Второ, за първи път поне от новата история на парламента – 10 комисии на Народното събрание са гласували „против“ бюджета.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на обсъждането на държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на партията.

От парламентарната трибуна той отчете някои от притесненията, които социалистите имат по него.

„Увеличението на социалните плащания, които се изтъкват, са в номинално изражение. Само че, ако миналата година инфлацията е 15% и тази година е още 7-8%, не е ли намалението на покупателната способност на всички групи от българското население около 23-24%? 12-процентната компенсация на пенсиите по швейцарското правило, което е въведено още от Тройната коалиция, означава, че покупателната способност на пенсиите след това увеличение е твърде назад с 15%. А за служителите в държавната администрация, които миналата година не са получили увеличение, сегашното увеличение от 10% само частично ще компенсира инфлацията от миналата и тази година“, обясни проф. Гечев и добави, че няма как социалистите да се радват, че този социален пакет само частично компенсира инфлацията, но фактически води до намаляване на покупателната способност на българските граждани.

В тази връзка, депутатът представи предложение на БСП за социален пакет от 800 млн. лв., за чието финансиране подчерта, че има резерви. „Вместо да се отчитат излишни надути бюджетни излишъци, да се стимулира потребителското търсене, да се стимулира българската икономика и да се защитят в по-голяма степен българските граждани“, призова той.

Румен Гечев отчете още, че нито в този бюджет, нито в прогнозите за следващите, има програма за капиталовите разходи, което, по неговите думи, е недопустимо.

„Не сме съгласни да поставяте някакви „магически“ числа като ориентири за бюджета. Какво от това, че вие ще гоните 3% бюджетен дефицит заради Еврозоната? Не може Еврозоната да бъде цел за развитието на България в следващите 2-3 години, при положение че никой не дава гаранции, че ще бъдем приети. И второ, 90% от страните от Еврозоната гонят значително по-големи дефицити. Как така страни, които са затънали в дефицити от 6-9% ще имат претенции към България да поддържа дефицит под 3%?“, попита проф. Гечев.

Той изрази и несъгласие с тезата за поддържане на нисък държавен дълг на всяка цена. „Делът на дълга в БВП на развитите страни от Еврозоната е 92%, на ЕС е 82%, а ние след 3 години евентуално ще направим 28%.

Няма лошо дългът да бъде нисък, само че няма нито една развита страна в Еврозоната, която да е с рекордно ниски бюджетни дефицити, с рекордни ниски дългове и да има висок стандарт на живот и висока динамика на развитие. Такава страна не е имало и не може да има“, обясни социалистът.

По думите на народния представител от БСП, ние сме достигнали пределни величини по отношение на пенсионното осигуряване. „При тези вноски за социално осигуряване, замразени на 3 400 лв., независимо от дохода, не виждате ли, че всяка година трябва да се превеждат все повече пари от бюджета, за да се балансира пенсионната система? Не е ли ясно, че при този нисък икономически растеж и при тази инфлация, догодина ние няма да можем да вържем двата края без да увеличим социалните вноски?“, предупреди той.

Проф. Гечев обърна внимание, че ЕС иска въвеждане на минимален размер на корпоративния данък на 15% от догодина, докато тук се говори за запазване на сегашния данъчен модел. „Ние трябва да направим избор – дали плоският данък да остане, както искат някои колеги отдясно, както е в Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан и Монголия и да не е като във Франция, Испания, Италия и всички развити страни“, посочи той.

„БСП няма да подкрепи този бюджет. Той има сбъркана философия и не отговаря на европейските стандарти“, каза в заключение проф. Румен Гечев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев