АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАПРЕЖЕНИЕ В НС ЗАРАДИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕДОСТАВИ НА УКРАЙНА БРОНЕТРАНСПОРТЬОРИ

бронетранспортьор
13.07.2023 / 14:03

От ГЕРБ-СДС заявиха, че внесеното в парламента предложение за нова военна помощ за Украйна предвижда да бъдат предоставени над 100 броя бронирана техника, която вече не е необходима за българската жандармерия, но е изправна.

"Прегледът продължава разбира се, на това, което може да се предостави от българска страна, но досега това е немалка контрибуция към помощта, която вече се оказва. При нашите условия, за щастие мирни, няма нужда от тази бронирана техника. В Украйна тя ще бъде от полза за украинските военни", посочи заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Относно предложението на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС бронетранспортьори от МВР да бъдат предоставени на Украйна, Костадин Костадинов заяви, че “Възраждане” не са изненадани. „Тези хора ще дадат не само БТР-те, ще дадат и танковете ни, ракетите, които имаме, те ще дадат всичко”, посочи лидерът на партията.

Депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обяви, че от партията му ще излязат с позиция дали одобряват изпращането на нова военна помощ за Украйна - след като се запознаят с предложението и получат гаранции, че няма да бъде застрашена националната сигурност.

"Сто броя бронетранспортьори ако ще ходят в Украйна, какво ще остане в България? Към тази помощ включени ли са С-300, защото ние имаме две установки: едната пази АЕЦ "Козлодуй", другата пази София. Държава-членка на Европейския съюз, правим всичко възможно да сме съпричастни с трагедията в Украйна, но да знаем какво точно изпращаме и какъв е смисъла на това изпращане, защото ако това касае оголване на нашата сигурност, ние ще бъдем против", коментира Балабанов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше повече от лаконичен относно решението за изпращане на бронетранспортьори, зачислени във Вътрешни войски около Възродителния процес: "Очаквате да коментирам думи на г-н Мирчев? Няма да коментирам".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев