АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: ВСЕКИ ДЕН СЕ ВЗИМАТ РЕШЕНИЯ, КОИТО ПРИБЛИЖАВАТ БЪЛГАРИЯ КЪМ ВОЙНАТА

Корнелия Нинова
13.07.2023 / 17:20

От БСП са внесли в деловодството на Народното събрание два проекта за решения.

„С единия предлагаме парламентът да одобрява всяко решение на Министерския съвет за военна, техническа, финансова и друга подкрепа за Украйна. Настояваме това да стане тук с две решения. Първо, всичко което Министерството на отбраната и МВР изчиства от складовете си за Украйна, да бъде одобрено от НС, както и да бъде предоставен ясен времеви график кога тези стоки ще бъдат възстановени. Второ, внасяме проект за решение споразумението между България и Украйна за предоставяне на военнотехническа помощ отново да мине през Народното събрание и в него да бъде записано, че всяко конкретно решение на Министерски съвет извън тези за складовете да минава през парламентарно одобрение“, посочи лидерът на партията Корнелия Нинова.

„Даваме си сметка, че в момента тези бързи действия и решения за опразване на складовете на Българската армия и МВР поставят под риск българските отбранителни способности и българската национална сигурност. Сигурно ще чули, различни депутати от управляващото мнозинство за решение за предоставяне на бронирани машини. Не можем да оставим българското общество да се информира от отделни депутати от управляващото мнозинство. Искаме прозрачност, публичност, парламентарна република и тук да се обсъжда всичко това“, добави тя.

По думите на Нинова времето бързо е доказало, че определянето на новата коалиция като коалиция на войната е много вярно. Тя посочи, че всеки ден се взимат решения, които приближават България към войната и БСП е категорично против това.

„Виждаме, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС от плаващо вече минаха на твърдо мнозинство. Те ще си вземат каквито искат решения, дори с разрез с националния интерес на България, но нека това да стане пред очите на всички. Защото виждате, че не се свенят да нарушават нито международно право, нито българското законодателство. Изказването на Тагарев за Черно море нарушава конвенцията от Монтрьо. Изказването на Денков във Вилнюс, с което подкрепя използването на касетъчни бомби, нарушава конвенцията, която забранява използването на това оръжие и към която България е ратифицирала“, коментира още лидерът на БСП.

И обърна внимание: „За съжаление, уважаеми български граждани, хвърлят ви прах в очите като опаковат всичко това като евроатлантическо развитие на България. Кое е европейското в използването на касетъчни бомби - нещо, което е осъдено от цял свят? Франция и Германия са против. Те не са ли европейски държави? В този смисъл, позицията на БСП е далеч по-близка до тази на нашите европейски партньори, отколкото до тази на ястребите на войната, които представят всичко под една опаковка като евроатлантизъм. Зад тази опаковка обаче стои едно – паралелната държава продължава да се прегрупира и овладява държавата дори и днес – със задкулисни договорки, с имитация на демократични процедури в парламента за избор на регулаторни органи.“

Нинова припомни, че управлението на Бойко Борисов е направило корупцията законна държавна политика и ненаказуема. Тя посочи за примери инхаус поръчките и авансовите плащания по обществени поръчки, при които нито поръчките са изпълнени, нито средствата са върнати.

„В момента той, ПП-ДБ и ДПС овладяват органите, които контролират средствата и трябва да търсят отговорност за тяхното изразходване, които трябва да следват за конкурентоспособност и за демократични правила. Т.е. веднъж корупцията е законна и втори път - сега взимат всичко, което трябва да накаже тази корупция. И всичко това е поднесено като евроатлантическо бъдеще на България. Питаме ги, къде това в Европа се случва? Няма нищо европейско в това. Българските евроатлантици съсипват истинските европейски ценности, увеличават евроскептицизма в България и ни отдалечават от Европейския съюз“, категорична бе Корнелия Нинова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев