АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОТЕСТ ПРЕД НС КАНИ ДЕПУТАТИТЕ В „МАГАЗИН НА РАБОТЕЩИТЕ БЕДНИ“, КНСБ НА СРЕЩА С ПАРТИИТЕ

Протест КНСБ
14.07.2023 / 11:04

Засилено е полицейското присъствие пред парламента заради днешната поредна протестна акция на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Органите на реда са направили периметър около служебния вход на Народното събрание, където тази сутрин се събраха служители и работещи от няколко държавни ведомства - Националния осигурителен институт, Националната агенция за приходите и Държавната агенция „Архиви". Тук са и работещи в Българското национално радио и от културни институти. Всички те настояват за увеличение на възнагражденията. Демонстрацията съвпада с разискванията на проектобюджета за 2023 г., който беше приет преди дни на първо четене от депутати. Приети бяха и проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.

Протестиращите издигнаха плакати, на които са изписани исканията им. Има и символичен „Магазин на работещите бедни" с основни хранителни продукти. Протестиращите настояват депутатите да се запознаят с техните искания за по-добри възнаграждения, които да отговарят на инфлацията.

Малко преди 10:00 ч. започнаха и срещите на ръководството на КНСБ с парламентарно представените партии. Първата среща е с депутати от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Сред присъстващите са президентът на КНСБ Пламен Димитров, представители на синдикални организации, депутатите Венко Сабрутев, Мирослав Иванов, Георги Ганев.

„Нашата работа е съвместна. Без вас и ние няма да можем. Днес ние трябва да положим грижа за вас. В наше лице, бъдете сигурни, че ще го направим. Но ви призовавам да не спирате, защото имаме нужда от подкрепа отвън.“ Така се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова, която, заедно с депутати от парламентарната група на „БСП за България“, се срещна с протестиращите пред Народното събрание синдикати.

„Ние имаме обща битка за увеличаване на минималната работна заплата, която изнесохме в миналия парламент. Заедно с вас успяхме да я направим 50% от средната заплата. Уви, днес сме разочаровани, защото нашето предложение това да стане сега и веднага беше отхвърлено от управляващото мнозинство. Но няма да се откажем и между първо и второ четене отново ще внесем това увеличение. Както и предложение за увеличаване на сумата, която да увеличи вашите работни заплати“, категорична бе Нинова и увери протестиращите, че за БСП социалната политика, доходите и благосъстоянието на хората винаги са били и ще бъдат приоритет.

И обърна внимание: „Докато вие сте тук, на 40 градуса, пътували от цялата страна, вътре, в парламента, се разпределят само постове – регулатори, пари, областни управители. Нито дума за това, което се случва тук. Има две паралелни Българии – едната тук и едната вътре“.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев