АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛИВЕНСКОТО ПОСЛАНИЕ ВЕЧЕ Е ЧАСТ ОТ МОНУМЕНТА „ПИЛОН РОЖЕН“

Сливенското послание вече е част от монумента „Пилон Рожен“
14.07.2023 / 13:27

Снощи в местността „Рожен“ в Родопите беше открито най-голямото общобългарско събитие - националният събор на народното творчество. Тази година съборът е посветен на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Кулминация на откриването бе издигането на най-голямото българското знаме, с размери 40 х 25 метра, на новопостроения 111-метров пилон - инициатива на фондация „Наследство в бъдещето“, подкрепена от Националната дарителска кампания „България заслужава!“ под патронажа на президента Румен Радев. Под звуците на родопски каба гайди, осветеният национален трибагреник бе донесен от 300 доброволци и тържествено издигнат на Пилона „Рожен“.

"Радвам се да видя толкова много хора, стекли се от всички краища на Родината на това съкровено за всеки българин място - Роженските поляни, огласяни от незапомнени времена от каба гайди и волната родопска песен. Където преди век минаваше границата, разделяла нашите родове, където поколения българи имаха една мечта – да живеят заедно в свободна, обединена и просперираща България", каза в обръщението си към присъстващите президентът на Република България.

"Днес, водени от завета на нашите деди и дълга към идните поколения, ние заставаме заедно, за да издигнем високо българския флаг. Толкова високо, колкото не сме дръзвали дори да го видим в мечтите си. Но най-вече, да го издигнем вътре в сърцата си", изтъкна президентът.

"Нихилизмът и безродието катастрофираха в своето безчестие, с опитите си да охулят и сломят инициативата за издигане на националното знаме на България", заяви още държавният глава. И посочи, че така ние, съвременниците, съживяваме паметта за хилядите българи, загинали за българското знаме, но не допуснали то да бъде пленено и унизено.

"Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води по пътя към благоденствието на нашия народ! Да живее България!", завърши обръщението си Румен Радев.

В постамента на Пилон „Рожен“, представляващ картата на България, са очертани 28-те области на страната и са вдълбани техните послания към идните поколения.

За създаването на уникалното сливенско послание за Пилон „Рожен“, под егидата на областния управител Минчо Афузов се проведе мащабен ученически конкурс, в който се включиха над 15 клуба „Млади възрожденци“ от четирите общини на областта. Конкурсът спечелиха учениците от Професионалната гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ – Сливен, с посланието: „Дедите – гордост и достойнство, ние – кураж и смелост“. Това послание вече е част от монумента "Пилон Рожен" и завета към идните поколения.

Областна администрация Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев