АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ПОХОДЪТ „ПО СТЪПКИТЕ НА ЧЕТАТА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР И СТЕФАН КАРАДЖА“ СЪБРА ЕНТУСИАСТИ ОТ СЛИВЕНСКИЯ РЕГИОН

При завръщането си в Сливен участниците бяха посрещнати от зам.кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и Румен Иванов на пл. „Хаджи Димитър“
18.07.2023 / 23:34

За девети път походът - поклонение „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“ събра родолюбиви българи и ентусиасти от Сливенския регион. Тази година събитието приключи днес. Тази година на 18 юли отбелязваме 155 г. от подвига на легендарната чета.

При завръщането си в Сливен участниците бяха посрещнати от зам.кметовете на община Сливен Пепа Чиликова и Румен Иванов на пл. „Хаджи Димитър“. Хората споделиха впечатленията си от похода и благодариха за подкрепата на Община Сливен. След това бяха поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Всяка година походът започва с отдаване на почит пред паметника на брега на Дунав, който е издигнат край село Новград, община Ценово, Русенска област. Той е на мястото, където през 1868 г. четата е стъпила на българския бряг. Участниците преминаха по бойния път на четниците. Първата спирка бе в свищовското село Хаджидимитрово, а последната - под връх Бузлуджа, където се състоя възстановка на последното сражение на четата. Походът се проведе от 16 до 18 юли и приключи на Агликина поляна над Сливен.

Основният инициатор е поетът и общественик Христо Батинков. Съорганизатор е Община Сливен.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев