АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО БОРИСОВ: ВЧЕРА РЕШИХМЕ ВСИЧКИ ЗА РОСЕНЕЦ, ДНЕС КИРИЛ ПЕТКОВ НИ ЗОВЕ ДА ГО ПОДКРЕПИМ

Бойко Борисов
19.07.2023 / 11:16

Вчера решихме всички за Росенец, днес Кирил Петков ни зове да го подкрепим, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. И посъветва "колегите да поработят върху коалиционната култура".

Поводът за изявлението му бе неочакваната поява рано сутринта на съпредседателите на парламентарната група на ПП - ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов, които заявиха, че внасят предложение да се прекрати концесията на пристанище "Росенец". И призоваха ГЕРБ да ги подкрепи.

"Аз мисля, че колегите трябва да поработят малко над некоалиционната култура. Защо? Вчера имахме доста дълга среща с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанасов, Мария Габриел, колегите от ДПС Цонев и Пеевски относно тези няколко решения. Предложението беше на нас, ДПС и ДБ относно не само "Росенец", да им припомня, щом са бързали толкова да се покажат, което е грешно. Такива важни решения показват именно силата на една некоалиция да взима важни решения в полза на държавата", хвърли светлина по това как са се развивали събитията Борисов.

И изрази недоумение защо Петков и Атанасов са избързали да я обявят отделно от ГЕРБ, след като днес е трябвало трите формации заедно да направят това.

"Щом толкова са бързали, аз само да кажа, че в нашите предложения, на колегите от ДБ, ДПС и нас, влизаха и транспортните тръби, и фигурата на особен управител - сиреч да поеме държавата целия контрол. Яростна съпротива имаше от ПП относно тръбите и особения управител. Не знам защо. И сега чувам по телевизията как Кирил Петков ме призовава да го подкрепя за нещо, за което вчера ние сме спорили колко по-голям да му е мащаба", не скри раздразнението си Борисов.

"Но да речем, млади са, учат се, ще се научат на некоалиционна култура, защото вчера по управленската програма вече финализирахме всичко. На базата на нея следващата седмица ще подпишем и едно споразумение така, както Христо Иванов иска именно за този механизъм, включително и как ще се обявяват подобни решения, защото те са в полза на трите партии, на трите коалиции, те са в полза на България, на обществото, на цялата наша програма. И когато има успех, той винаги има много бащи, както в случая се отказа, но може и да не е успешно", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ разказа и, че с партньорите си във властта са се разбрали и по кандидатурата на един зам.-министър на енергетиката.

Но оставали 10 области управители за назначаване.

"Досега избягвахме квотния принцип и продължаваме да го избягваме и търсим съгласие по места. Вярно е, че ние отстъпваме навсякъде до този момент те да имат областни управители. Малко е притеснително, че на много места те си слагат областните ръководители на структурите за областни управители, така си пренасят щабовете за местните избори в областната управа. Но какво да ви кажа - учим се на тази нова формула, некоалиционна", обясни той.

"Нямам против Кирил Петков да го съобщи, не ме разбирайте погрешно, но нека каже как се е стигнало до тези решения", обърна се към медиите лидерът на ГЕРБ. И продължи: "Можеше да стане много красиво, ако го бяха обявили след подписите и гласуването в зала."

Борисов коментира и темата, която лидерът на ИНТ Слави Трифонов повдигна с пост във Фейсбук - за личната охрана на бившия премиер и пазенето на къщата му в Банкя.

"Ако нещо ме притеснява, то е кой ми наблюдава къщата и с каква цел? Кой му е казал на него и защо моята къща продължава да е под такова наблюдение на мутрите. Не ми е никакъв колега", бе коментарът на Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ говори и по теми, свързани с предстоящите местни избори.

Според него Вили Лилков е добър експерт и в десницата ще има проблем "между родата на ДС и истински автентичното дясно".

На въпроса кога ГЕРБ ще излъчи кандидат за кмет, Борисов отговори: "Казах - септември".

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев