АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЛИНДЕН Е

Свети пророк Илия
20.07.2023 / 08:36

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август.

Българите тачат св. Илия като господар на небесните природни стихии – градушката, гръмотевиците и светкавиците. Вярва се, че когато той препуска със своите коне по небесния друм, причинява гръм и огън. А когато светецът води битка с крилати змейове, триглави змии или дори със Сатаната, тогава на земята вилнеят опустошителни природни стихии.

Има поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Затова на този ден не ходи на плаж и не се влиза във водата.

В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът. На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.

На 20 юли имен ден празнуват: Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев