АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТОТИЦИ ПРОТЕСТИРАЩИ ЩУРМУВАХА ПОСОЛСТВОТО НА ШВЕЦИЯ В БАГДАД И ГО ЗАПАЛИХА

Стотици протестиращи щурмуваха рано тази сутрин шведското посолство в Багдад
20.07.2023 / 10:40

Стотици протестиращи щурмуваха рано тази сутрин шведското посолство в Багдад, предаде Ройтерс. Новинарската агенция уточнява, че се позовава на източник, запознат със случващото се, и на очевидец. Източникът заяви, че няма ранени служители на посолството, като не предостави повече детайли. Ройтерс отбелязва, че понастоящем служителите в шведското посолство в Багдад не откликват на молба на агенцията за коментар.

Швеция разкритикува атаката срещу посолството си в Багдад, предаде Ройтерс. Осъждаме всички атаки срещу дипломати и служители на международни организации, се казва в изявление на шведското външно министерство.

Протестът е бил организиран от симпатизанти на шиитския религиозен лидер Муктада Садр преди очаквано изгаряне на екземпляр на Корана в Швеция. На видеозаписи, публикувани в "Телеграм", се вижда как хора се събират около комплекса на посолството в 01:00 ч. местно време и го щурмуват час по-късно. На видеозаписи, публикувани по-късно, се вижда как се издига пушек от сграда, която е част от комплекса на посолството.

Действията на протестиращите бяха разкритикувани и от иракските власти. Иракското външно министерство заяви, че осъжда "по най-суров начин" подпалването на шведското посолство в Багдад и призова силите за сигурност незабавно да започнат разследване, предаде Франс прес.

Всички служители на посолството в Багдад са невредими, министерството поддържа редовен контакт с тях, заяви още шведското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Иракските власти имат задължението да гарантират сигурността на дипломатическите мисии на своя територия, изтъкна шведското ведомство.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев