АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ НАРАСТВАТ ДВА ПЪТИ ПО-БЪРЗО ОТ ДОХОДИТЕ

Пламен Димитров
20.07.2023 / 16:00

Цените на храните в страната се увеличават два пъти по-бързо от доходите, алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Минималната работна заплата осигурява едва 43,5 на сто от средствата, които са нужни на човек, за да се издържа, което води до това всички, които се трудят срещу това възнаграждение, да са работещи бедни, обясни той.

През изминалата година без основания свинското месо, което е основно внос от Дания и ЕС, е поскъпнало с 63 на сто и вече се продава средно срещу 12,9 лв. за килограм. Яйцата продължават да държат рекорди по скъпотия, като сред храните с висока цена в малката потребителска кошница са и доматите и краставиците. Сериозно поскъпват и ябълките.

Българите ядат най-скъпия ориз в Европа, като цената е значително по-висока в сравнение с Германия и Нидерландия.

Киселото мляко, яйцата, олиото, краставиците, захарта са по-скъпи от продаваните в Румъния, Хърватия и Испания. Единствено смесената кайма и зелето струват по-евтино у нас отколкото в европейските страни.

С една минимална заплата българите могат да си купят два пъти по-малко храна от румънците и 4 пъти по-малко от работещите в Германия и Нидерландия, изчисляват от КНСБ. Цените на храните са ненормални, надявам се КЗК да докаже картели и спекулативни цени, коментира Пламен Димитров.

Труд

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев